Jaký jste typ investora? Riskujete, nebo raději držíte hodnotu?

Svět investic je považován za doménu mužů. Podle aktuálního průzkumu Saxo Bank je tomu tak proto, že ženy jsou v nakládání s penězi opatrnější a starají se spíše o rodinu než o finance. Zatímco opatrnost při nakládání s penězi je prioritou pro třetinu mužů (35 %), u žen je to téměř polovina (45 %). To však neznamená, že by ženám byly investice cizí. Naopak, z celkového počtu investorů tvoří asi polovinu. Přikládají však jinou váhu penězům, preferují odlišné strategie a jsou jinak náchylné k riziku.

Ilustrační fotografie
reklama

Z veřejně dostupných zdrojů vyplývá, že mezi více než dvěma tisíci světových miliardářů je drtivá většina mužů. Oproti ženám jsou muži „tradeři“ a více riskují. Své bohatství zpravidla sami získali a dále jej mj. právě pomocí investic rozšiřují. „Ženy jsou konzervativními investory preferující dlouhodobé strategie. Ve vztahu k riziku jsou ve srovnání s muži podstatně opatrnější,“ upřesnil Pavel Drahotský, ředitel Saxo Bank pro Českou republiku, Slovensko a Maďarsko.

Muže lze obecně označit spíše za dynamické investory vyhledávající vyšší stupeň rizika. Své úspory chtějí dobře zhodnotit a na svůj výnos jsou ochotni si počkat. Rozhodují se spíše podle dostupných analýz a výkyvy v investičních portfoliích je tolik nerozhodí. Ženy jsou naopak konzervativními investory preferujícími menší, avšak zajištěný výnos. K riziku mají obecně negativní vztah a v investování nemají rády změny a nejistotu.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky