Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vláda schválila novelu zákona o ČNB

ČNB, ilustrační fotografie
ČNB, ilustrační fotografie
Foto: Radek Sycha, MoneyMAG.cz

Vláda schválila návrh zákona, kterým se mění zákon o České národní bance a zákon o oběhu bankovek a mincí. Jde o převážně technickou novelu obou uvedených zákonů, jejímž cílem je rozšíření spektra nástrojů určených k plnění zákonných úkolů ČNB.

V oblasti provádění měnové politiky se jedná zejména o rozšíření okruhu možných obchodů a protistran. Další navrhovanou změnou je zavedení nových nástrojů makroobezřetnostní politiky, díky nimž by ČNB mohla stanovit právně závazné limity na vybrané úvěrové ukazatele týkající se spotřebitelských úvěrů zajištěných rezidenční nemovitostí.

Změna zákona by současně měla vést k vyšší transparentnosti ČNB, protože rozšiřuje okruh vedoucích zaměstnanců, jejichž mzdy budou zveřejňovány. Pokud bude novela schválena Parlamentem, ČNB bude mít nově oprávnění vydávat vedle pamětních mincí rovněž pamětní bankovky a tzv. obchodní mince – české dukáty, které však nebudou mít povahu zákonných peněz.

Součástí předkládané novely jsou i další úpravy, které mají pomoci zvýšit jednoznačnost výkladu zákona o ČNB a tím zefektivnit činnost centrální banky.

Témata:  Česká národní banka (ČNB)

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

22. dubna 2024 18:27

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Kdo investuje v Česku do kryptoměn?

Podle výzkumu globální platformy pro sběr dat statista.com uvedlo v roce 2022 vlastnictví některé digitální měny 13 % Čechů. V roce 2021, kdy nejznámější kryptoměna bitcoin dosahovala jedněch ze svých nejvýznamnějších maxim, činil podíl kryptoměnových investorů dokonce 15 %. Data také ukazují, že majitelé kryptoměn v Česku se zajímají o technologie a mají zájem na řešení inflace nebo nedostupného bydlení.