Jaký dopad má vítězství Donalda Trumpa na USD?

Tři otázky a odpovědi, které se pojí s vítězstvím Donalda Trumpa v amerických prezidentských volbách? Odpovídá Miroslav Novák, analytik společnosti AKCENTA.

Jak ovlivní vítězství D. Trumpa USD?
reklama

1. Jaký dopad má vítězství D. Trumpa dopad na devizový trh?

Okamžitý dopad vítězství D. Trumpa na devizový trh nepodceňujme, ale hlavně nepřeceňujme.

-  Tak jak byly postupně zveřejňovány předběžné výsledky prezidentských voleb a stále pravděpodobnější vítězství D. Trumpa, tak euro vůči dolaru posílilo až na dohled úrovně 1,13 USD/EUR. Okamžitou reakcí tedy bylo oslabení americké měny. Po otevření evropských trhů však americký dolar velkou část ztrát smazal. Během dnešního dne a druhé poloviny týdne je nutné počítat s většími pohyby na všech měnových párech, kde vystupuje americký dolar. Z několikatýdenního nadhledu však v tuto chvíli neočekávám, že by měl výsledek prezidentských voleb výraznější dopad na kurz americké měny.

-  Prvotní reakce středoevropských měn na výsledek prezidentských voleb byla vesměs podobná – česká koruna, maďarský forint, polský zlotý i rumunský lei vůči americkému dolaru posílily, avšak po otevření evropských trhů většinu zisků odevzdaly. Neočekávám, že by mělo zvolení D. Trumpa v nejbližších dnech významnější konsekvence na posílení či oslabení středoevropských měn vůči dolaru.

2. Čeká nás období oslabování americké měny?

Záležet bude na ekonomických krocích D. Trumpa, což je v tuto chvíli největší neznámá.

- V dlouhodobějším výhledu (1 rok) bude záležet na tom, k jakým ekonomickým reformám D. Trump přistoupí. Ekonomický program D. Trumpa je velkou neznámou. Mezi avizované ekonomické kroky patří například snížení korporátních daní, zvýšení výdajů do infrastruktury či zbrojního průmyslu. Otázkou je, zda tyto avizované kroky budou skutečně realizovány, případně v jakém rozsahu. V každém případě by jejich realizace nepochybně vedla k prohloubení schodku federálního rozpočtu a výsledně vyústit v depreciační tlak na americkou měnu.

3. O slovo se v prosinci přihlásí centrální banky

Odsune Fed zvýšení úrokových sazeb?

- Prim však nehraje jen politika. Z pohledu dalšího vývoje dolaru bude stěžejní  prosinec, kdy 14. 12. zasedá americká centrální banka (Fed) a očekává se, že dojde ke zvýšení úrokových sazeb. Otázkou je, zda Fed ke zvýšení sazeb přistoupí i poté, co se americkým prezidentem stal D. Trump. V případě větší rozkolísanosti finančních trhů Fed zvýšení sazeb pravděpodobně posune až na rok 2017.

- Zapomínat však nesmíme ani na prosincové zasedání Evropské centrální banky (ECB), které se koná 8. 12. V případě, že ECB začne od dubna příštího roku omezovat výkup cenných papírů v rámci programu kvantitativního uvolňování, může to být impuls pro posílení eura vůči americké měně. Vůči dolaru by následně posilovaly i všechny středoevropské regionální měny – česká koruna, maďarský forint, polský zlotý i rumunský lei.

Témata: Trump, Donald | usd | USA

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky