Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zisky českých bank klesly v prvním čtvrtletí o stovky miliónů

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Zisky největších českých bank České spořitelny a Komerční banky v prvním čtvrtletí klesly o 7,9%, respektive 16,3%. Rakouské Erste Group, která vlastní Českou spořitelnu, však zisky vzrostly.

České spořitelně klesl čistý zisk o 7,9% na 3,4 miliardy korun. Za pokles může snížený čistý zisk z obchodních operací, které byly v loňském roce extrémně vysoké. Česká spořitelna je největší tuzemskou bankou podle počtu klientů.

Čistý zisk z obchodních operací klesl oproti stejnému období v roce 2015 o 46,8% na 0,6 miliardy korun. Banka však ztrátu kompenzovala navýšením zisku z operací s cizími měnami. Informace zveřejnila banka v tiskové zprávě.

Zvýšil se objem klientských úvěrů, který se zvýšil o 6,5% na 574,3 miliardy korun. Snížily se však provozní náklady. "A to navzdory rostoucím nákladům na informační technologie ve spojení s pokračující digitalizací banky a rostoucím požadavkům bankovní regulace," uvedla banka.

Komerční banka, která je třetí největší bankou v České republice, také zaznamenala pokles čistých zisků o 16,3% na 2,9 miliardy korun. U ní však za pokles můžou povinné odvody do Fondu řešení krize a Fondu pojištění vkladů. "Náklady na riziko byly o 106 procent vyšší oproti velmi nízké úrovni prvního čtvrtletí roku 2015,"řekl pro ČTK tiskový mluvčí banky Michal Teubner.

Také jim se zvýšil počet klientských úvěrů a to o 7%. Vzrostl jim i počet klientů na 1,648 miliónu.

Pokles čistého zisku českých bank však není věc neočekávaná. Analytik J&T Banky Milan Lávička pro ČTK odhadoval propad dokonce o 24 procent.

Zahraničním bankám se však daří lépe. Rakouská Erste Group, které patří mimo České spořitelny banky v Rakousku, Rumunsku, Maďarsku, Chorvatsku, Srbsku a na Slovensku, vzrostl čistý zisk o 1,3 miliardy korun na 274,7 miliardy korun. Bankám vzrostl zisk z klientských úvěrů.

Témata:  banky CZK

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Kdo investuje v Česku do kryptoměn?

Podle výzkumu globální platformy pro sběr dat statista.com uvedlo v roce 2022 vlastnictví některé digitální měny 13 % Čechů. V roce 2021, kdy nejznámější kryptoměna bitcoin dosahovala jedněch ze svých nejvýznamnějších maxim, činil podíl kryptoměnových investorů dokonce 15 %. Data také ukazují, že majitelé kryptoměn v Česku se zajímají o technologie a mají zájem na řešení inflace nebo nedostupného bydlení.