Jak poznat, že byl bankomat napaden podvodníky?

Útoky na platební karty rostou raketovým tempem. Podvodníci přišli na několik důmyslných triků, jak se dostat k vašim penězům. Karty jsou zranitelné především během výběrů z bankomatů. Odborníci teď sestavili návod, jak poznat, že bankomat byl napaden podvodníky.

Ilustrační fotografie
reklama

S varováním přišla americká společnost FICO. Právě v USA vloni meziročně stoupl počet zaznamenaných útoků na bankomaty o neuvěřitelných 546 procent! Web Daily Mail upozornil, že v Británii kvůli upravenému bankomat každý týden přijde o peníze 2 500 majitelů platebních karet.

Odborník na podvody s platebními kartami společnosti FICO Brian Kinch varoval uživatele platebních karet, aby si dali pozor na těchto pět nejčastějších manipulací podvodníků s bankomaty.

1. Falešná přední strana bankomatu

Zločinci jsou v dnešní době schopni vytvořit kompletní falešnou přední stranu bankomatu. To je většinou velmi těžké odhalit. Pokud používáte stále stejný bankomat, podívejte se před výběrem, jestli se na něm něco nezměnilo. Nejsou tlačítka na zadávání PIN kódu jiná? Nejsou na něm jiné samolepky?

Pokud používáte bankomat, který jste předtím nepoužili, podívejte se, jestli na něm nejsou třeba samolepky s překlepy či gramatickými chybami. Gangy mnohdy pochází z ciziny a je pro ně snadné udělat takovou banální chybu. Prohlédněte si také konstrukci bankomatu, nevypadá přední strana, že na zdi špatně sedí?

Falešná přední strana bankomatu ukrývá zařízení, do kterého padají vybírané peníze nebo čtečku karet či pin kódů.

2. Na bankomatu je nainstalovaný skimmer

Skimmer, neboli zařízení, které přečte a zkopíruje informace z platební karty, umísťují podvodníci na otvor, do kterého se karta zasouvá. Když informace z karty stáhnou, můžou je nahrát na jinou kartu a tu pak používat.

Většinou se jedná o velmi drobné zařízení namontované na otvor, kam se zasouvá karta. Od skutečného otvoru na kartu bývá k nerozeznání. Bystrý pozorovatel jej většinou pozná podle toho, že otvor pro kartu je nezvykle vyboulený.

3. Libanonské očko

Další trik podvodníků spočívá v tom, že na otvor pro kartu umístí malé plastové zařízení, které kartu uvězní uvnitř. Odhalíte to podle toho, že karta jde do bankomatu špatně zasunout. Ven už se nedostane.

Podvodníci doufají, že majitel karty pak od bankomatu odejde, protože se domnívá, že mu bankomat kartu spolknul. Speciálními kleštěmi ji pak vytáhnou ven.

4. Falešná klávesnice

Pokud zadáváte PIN a máte pocit, že s klávesnicí je něco špatně, může to ve skutečnosti být jen důmyslná čtečka, která podvodníkům odešle váš pin. Pod ní je skutečná klávesnice, takže při výběru mnohdy nic nepoznáte.

Stačí, abyste na falešnou klávesnici dost zatlačili, aby se stiskly i skutečné klávesy pod ní. Pak bankomatu normálně zadáte pin, který se ale odešle také podvodníkům. Těm už jen stačí zmocnit se karty nebo si ji zkopírovat. Právě to, že klávesnice jde zmáčknout ztuha, by pro vás mělo být varováním.

5. Vyrušení

Nejen úpravou bankomatu se mohou zloději dostat k vaší kartě a penězům. Někteří využívají mnohem méně sofistikovanou metodu. Člověka, který si přišel k bankomatu vybrat peníze, vyruší a v nepozorované chvíli si odnesou kartu.

Podvodníci často pracují ve skupince, takže když se kolem bankomatu motá skupina lidí, raději se mu vyhněte, radí odborníci. Jednou z oblíbených fint zlodějů je umístění zařízení, které znemožní výběr peněz nebo vrácení karty. Když se pak nešťastník snaží z bankomatu dostat zaseknuté bankovky nebo kartu, přispěchají s nabídkou pomoci. Přitom se ale zmocní karty.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky