Hrozí zavedení mínusových úroků na bankovních účtech

České banky se s velkou pravděpodobností budou bránit novým vkladům. Důvodem budou záporné úrokové sazby České národní banky, která je podle analytiků poprvé ve své historii chystá zavést poté, co Evropská centrální banka (ECB) bude pokračovat ve snižování sazeb ze současných -0,3 %. Jedním z dopadů může být zavedení záporných sazeb na bankovních účtech. V souvislosti se stále méně výhodným držením peněz v bankách analytici doporučují uložit část vkladů do komodit, které nejsou kolísavé a přinášejí dlouhodobé zhodnocení. Vhodné jsou například diamantové investiční šperky, které kombinují cenu diamantů, zlata a uměleckého zpracování.

Ilustrační fotografie
reklama

ECB se snaží čelit deflaci v eurozóně tím, že růst cen podpoří prohloubením záporných sazeb a následným dalším pokračujícím přílivem peněz do evropské ekonomiky. ČNB by měla záporné sazby poprvé v historii zavést, protože bude odrážet tlak na posilování koruny.

Hrozba další ekonomické krize požene ceny diamantů vzhůru

Očekávané záporné sazby národních bank a nezájem o nové bankovní vklady přinesou společně s obavami z příchodu další ekonomické krize růst cen jiných než finančních investic. „Současné období je vhodným impulzem k převedení části úspor do jisté investice s dlouhodobým zhodnocením. Vzhledem k budoucímu růstu cen diamantů a vzácných kovů jsou diamantové investiční šperky vhodné pro uložení prostředků v dlouhodobém horizontu desítek let,“ uvádí Vladimír Pikora, analytik Next finance a makroekonom. To, že doba ekonomické nejistoty žene ceny diamantů vzhůru, dokazuje i poslední ekonomická krize. „Ceny kvalitních diamantů poté, co vyvrcholila poslední krize, na rozdíl od cen akcií a bytů velmi prudce rostly. Cena větších kvalitních diamantů v rozmezí roku 2005 až 2015 vzrostla o úctyhodných 122 %,“ uvádí Alojz Ryšavý, klenotník a majitel ALO diamonds.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky