Moderní způsob placení přes internet

Objednáváte-li si často zboží a především služby přes e-shopy, jistě jste již mnohokrát řešili onu zásadní otázku – jaký zvolit způsob platby?

reklama

V případě nákupu v českých vodách se Češi stále často uchylují k poštovním složenkám a převodům peněz na účet. Jenže tento způsob je nemyslitelný při platbě do zahraničí. V malém množství případů se setkáte s tím, že vám e-shop povolí online platbu kartou, takový postup vám však kvůli vysokému riziku napadení vašeho účtu nemůžeme doporučit.

Při platbě kartou po vás bude platební brána vyžadovat číslo karty, datum expirace a CVV nebo CVC kód (tři poslední čísla na druhé straně vaší karty). Jestliže by někdo tyto informace nelegálně získal, mohli byste rychle přijít o velkou část vašich úspor. Doufat, že se vám útoky hackerů vyhnout, není příliš moudrá cesta.

Stačí si jen představit, jak složité bude dokazování a řešení celé situace. Přeci jenom by se jednalo o trestný čin provedený pravděpodobně zahraniční osobou. Délka a složitost procesu by vám tak mohla zkazit několik následujících let. Dá se tomu nějak předcházet?

Jak se vyhnout zadání osobních údajů?

Vyzkoušejte například speciální platební systém PaySafeCard. Není to sice původně český produkt, ale veškeré potřebné informace najdete na jejich webu přeložené do češtiny. Na rozdíl od platební karty zde nezískají české ani zahraniční e-shopy nikdy přístup k vašim bankovním údajům. Nebudete muset zadávat číslo účtu, které je samo o sobě až bolestně snadno zneužitelné.

PaySafeCard funguje na principu předplacení si plateb. Na jejich platební kartu si převodem z účtu nebo rovnou v jedné z kamenných prodejen necháte připsat určitou částku peněz na virtuální kartu. K té dostanete pin kód, který následně zadáte při vašem nákupu. Je to velice podobné jako rozšířenější PayPal. Rozdíl mezi nimi je ovšem na první pohled jasný – PaySafeCard je Čechům více přístupný.

Existují i jiné alternativy?

Zmiňované systémy PaySafeCard a PayPal patří k těm nejoblíbenějším a nejvíce bezpečným způsobů provádění zahraničních plateb. Ostatní konkurenti již nezaručují takovou míru ochrany vašich financí. Nechcete-li tedy nasednout do auta a dovést peníze v hotovosti přímo do sídla daného prodejce, měli byste začít uvažovat nad založením si účtu v některém ze zmiňovaných platebních systémů.

Nenechte si ujít zábavu a raději překonejte svůj strach z plateb do zahraničí. Uvidíte, že se správným finančním pomocníkem to zvládnete bez ztráty jediné koruny.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky