Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Svým dětem spoří téměř polovina českých matek

Svým dětem spoří téměř polovina českých matek

Foto: Pixmac

Bezmála polovina českých žen (46 %) s dětmi, které s nimi sdílejí domácnost, pro své potomky spoří. Stejný účel spoření uvedlo i 44 % českých otců. V rámci Evropy odkládá svým dětem finance stranou v průměru 39 % žen-matek a 42 % mužů-otců. Mezinárodní průzkum ING ukázal, že děti patří na starém kontinentu mezi pět nejčastějších důvodů spoření. Motivací k vytváření rezervy jsou dokonce i pro bezdětné muže a ženy – každý desátý z nich uvedl, že děti jsou pro něj důvodem spoření, a to i přesto, že s ním v domácnosti žádné nežijí. Říká to průzkum ING Bank.

„Tvrzení, že děti jsou naše budoucnost a vyplatí se jim spořit ať už na lepší vzdělání, jednodušší start do samostatného života nebo jiné účely, bere za své pětina Evropanů, a dokonce čtvrtina Čechů, kteří uvedli děti jako důležitý důvod pro spoření,“ říká Libor Vaníček, ředitel retailového bankovnictví ING Bank, a doplňuje: „Je logické, že spoření pro děti má podstatně vyšší význam u rodin s dětmi v domácnosti, a české matky si v tomto ohledu počínají velmi zodpovědně. Jejich počet výrazně převyšuje evropský průměr a téměř polovina z nich uvádí, že střádá na budoucnost svých dětí. Za to jim, i s ohledem na blížící se Den matek, patří uznání a dík.“

Pro děti spoří v průměru pětina všech Evropanů, bez ohledu na to, zda v jejich domácnosti jsou nebo nejsou děti. Poměr mužů a žen je přitom shodný (21 %). Oproti tomu v Čechách jsou v tomto ohledu spořivější ženy, které pro děti odkládají stranou ve 28 % případů, zatímco muži pouze ve 22 %. Spoření pro děti je nejpopulárnější v Lucembursku a Itálii, kde se k němu přihlásila třetina populace. Hned další v pořadí je Česká republika a Rumunsko se čtvrtinovým podílem obyvatel, kteří střádají pro své potomky.

Zatímco v Evropě deklaruje spoření pro děti 39 % žen-matek a 42 % mužů-otců, v Čechách je situace opačná. Na lepší budoucnost svých potomků odkládají častěji matky (46 %) než otcové (44 %).

Mezinárodní průzkum ING realizovala agentura Ipsos na vzorku 12 637 lidí v 13 evropských zemích.

Témata:  rodinný rozpočet děti ING bank

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

23. dubna 2024 10:49

Tesco rozšiřuje studentskou slevu na průkaz ISIC i na víkendy

Od října minulého roku funguje ve všech obchodech Tesco v Česku desetiprocentní sleva pro studenty starší osmnácti let na studentský průkaz ISIC od pondělí do pátku. To se nyní na základě názorů studentů mění. Od pondělka 22. dubna mohou se slevou nakoupit i o víkendech.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Kdo investuje v Česku do kryptoměn?

Podle výzkumu globální platformy pro sběr dat statista.com uvedlo v roce 2022 vlastnictví některé digitální měny 13 % Čechů. V roce 2021, kdy nejznámější kryptoměna bitcoin dosahovala jedněch ze svých nejvýznamnějších maxim, činil podíl kryptoměnových investorů dokonce 15 %. Data také ukazují, že majitelé kryptoměn v Česku se zajímají o technologie a mají zájem na řešení inflace nebo nedostupného bydlení.