Banky ruší poplatky, bojí se konkurence. Ušetříte tisíce

České banky stále častěji ruší bankovní poplatky. Od nového roku řada z nich například nabízí klientům nové hypotéky a spotřebitelské úvěry bez tak často kritizovaného poplatku za spravování úvěru. Lidé tak mohou ušetřit až tisíce korun ročně.

660
reklama

Zhruba deset zrušených bankovních poplatků od začátku roku. Tolik hlásí například Česká spořitelna. Spolu s ostatními bankami se přizpůsobuje trendu poklesu poplatků. "Například v roce 2012 nám klesly čisté příjmy z poplatků o pět procent, klienti tak meziročne zaplatili o 613 milionů méně," uvedla mluvčí České spořitelny Helena Matuszná.

Podobně postupuje i Komerční banka. "Již od začátku loňského roku jsme klientům nabídli nové hypotéky a spotřebitelské úvěry bez poplatku za spravování úvěru," řekla Monika Klucová, mluvčí Komerční banky.

Za snižující se poplatky okrajově může podle některých bank například i zvyšující se obliba internetového bankovnictví. "Evidujeme, že klienti využívají internetové bankovnictví a v rámci toho, co klientům banka nabízí, tak své služby banka zdokonaluje a vylepšuje. Někeré z těchto nových služeb už jsou zdarma," tvrdí mluvčí ČSOB Pavla Hávová.

Podle expertů na rušení nebo snižování poplatků nemají takový vliv soudní spory o poplatky, jako spíše konkurence na trhu. "Na snižující poplatky má dlouhodobě vliv ostrá konkurence na bankovním trhu a ne podnikatelský záměr iniciativy za vracení poplatků," Jan Matoušek z České bankovní asociace.

Soudní spory mají za cíl vrátit lidem zaplacené poplatky za vedení účtů k úvěru nebo hypotéce a zrušit jejich placení do budoucna. Podle České bankovní asociace se ale kauzami za vracení poplatků zabývalo už přes dvacet soudů, celkem ve 152 případech ale soud rozhodl ve prospěch bank, jen ve dvou případech opačně.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky