ČNB sáhla na kurz koruny a zdražila téměř vše. Proč to?

Bankovní rada ČNB na včerejším zasedání naplnila již rok trvající hrozbu intervencí proti české měně a vyhlásila cíl udržovat korunu vůči euru v blízkosti hladiny 27 Kč/EUR. Informuje analytik Miroslav Novák.

660
reklama

Aktuálně se koruna nachází na nejslabších hodnotách od června roku 2009. Centrální bankéři přitom o intervencích na předchozích dvou zasedáních dvakrát neúspěšně hlasovali. Dnes tedy platí ono pověstné „do třetice všeho dobrého i zlého“.

Proč vlastně ČNB proti koruně intervenovala? V posledních měsících z domácí ekonomiky sice chodí lepší data, a to především z průmyslu, ale na druhé straně dochází k rychlému zpomalování spotřebitelské inflace výrazně pod inflační cíl ČNB a intervence by měly pomoci inflaci k cíli vrátit. Na začátku příštího roku totiž reálně hrozí, že meziroční růst cen bude záporný. Právě hrozba deflace byla pravděpodobně tím hlavním důvodem, proč se centrální bankéři odhodlali ke zmíněnému kroku a vyhnali korunu směrem k hranici 27 Kč/EUR. Vedlejším efektem intervencí je samozřejmě podpora českých exportérů.

Jak koruna na slabších hodnotách zůstane dlouho? Vzhledem k tomu, že intervence jsou příliš čerstvé, nelze to zcela jednoznačně říci. Ale pokud vezeme v úvahu, jak dlouho se ČNB k akci odhodlávala, tak si osobně myslím, že hladina 27 vydrží minimálně do poloviny roku 2014 i déle. Oslabení koruny je dobrou zprávou pro exportéry a naopak špatnou pro importéry. A určitě se jedná i pro špatnou zprávu pro turisty, kteří plánují cestu do zahraničí. Koruna totiž výrazně oslabila nejen k euru, ale i k dalším měnám. Jedná se o špatnou zprávu i pro motoristy, protože v následujících dnech až týdnech lze počítat se zdražením pohonných hmot.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky