Skandál České spořitelny: Smlouvy klientů se válely ve sběru

Česká Spořitelna má vážný bezpečnostní problém. Z peněžního ústavu unikla vysoce citlivá data o klientech, kteří u něj uzavřeli úvěry. Data se válela ve výkupně sběrných surovin v České Lípě. Případem se zabývá policie.

660
reklama

Anonym na linku televize Nova oznámil, že ve sběrném dvoře v České Lípě objevil balík podezřelých dokumentů. Skutečně tam byly poházené materiály spořitelny a několik desítek návrhů smluv.

Šlo o průvodní listy k úvěrům a obsahovaly o klientech úplně všechno, dokonce i čísla mobilů. Reportér zavolal na některá čísla a klienti byli zaskočeni. Hned na to i velmi rozzlobeni.

"Jsem úplně v šoku, že máte můj průvodní list k úvěru na půl milionu a můžu říct, že Česká spořitelna mě tedy hodně zklamala," řekla klientka České spořitelny Dana Klečková.

Reportér poté zavolal i Petrovi Fuchsovi. Ten si nakonec vzal i volno v práci, jak ho to rozčílilo.

"Jde mě úplně mráz po zádech. Protože jsem myslel, že se na Českou spořitelnu můžu spolehnout. Můj vzkaz do Prahy. Ať si tam udělaj trošku pořádek, protože tohleto mi přijde na takovouhle velkou instituci docela velkej bordel. Nezlobte se na mě, ale je to tak," tvrdil rorzčílený zákazník České spořitelny.

Lidé nechápou, proč někdo listy, z nichž část jsou originály a část kopie, vůbec vyhodil, aniž by je skartoval nebo znehodnotil. Zvlášť když některé úvěry jsou tzv. ještě živé. Velká část smluv je opatřena razítky z České Lípy, Stráže pod Ralskem, Jablonného v Podještědí, Cvikova a pobočky v Mimoni.

"Je to zcela nestandardní situace. Případ musíme prověřit, abychom zjistili více," řekla mluvčí České spořitelny Helena Matuszná.

"Ten přístup té organizace je špatný. Nelíbí se mi a budu zvažovat, jestli u nich zůstanu klientem," řekl další z klientů Karel Holas.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky