Banky se mnohdy chovají hůř jak lichváři, varuje odborník

Lidé si zpravidla automaticky myslí, že spotřebitelské úvěry u bank jsou bezpečnější a průhlednější než půjčky u značkové nebankovní společnosti. Srovnání serveru bankovnipoplatky.com však ukázalo, že to ani zdaleka nemusí být vždy pravda.

reklama

Analýza poskytovatelů půjček na českém trhu ukázala nejen to, že úvěry u značkových nebankovních poskytovatelů je často možné pořídit i výhodněji než u banky, ale podmínky některých bank navíc nejsou tak transparentní, jak byste předpokládali.

„Již několik let upozorňuji na fakt, že zatímco u značkových nebankovních poskytovatelů spotřebitelských úvěrů je vyvíjen tlak na zlepšování postavení klientů, v případě bank se tak neděje v mylném dojmu, že u nich jsou smluvní podmínky nastaveny dostatečně „bezpečně" zcela automaticky," uvádí k situaci na českém trhu s půjčkami provozovatel serveru bankovnipoplatky.com Patrik Nacher.

To, s čím bychom se u značkové úvěrové společnosti v dnešních dnech již nesetkali, je podle Nachera v případě většiny bank stále běžné. Banky zároveň fungují s vědomím, že pod svícnem je tma. Podle tvůrce Indexu etického úvěrování Daniela Hůleho je situace u některých bank v současnosti dokonce horší než před třemi lety.

Další průzkumy se zaměřily také na sankce, které poskytovatelé půjček účtují svým klientům v případě nedodržování podmínek stanovených smlouvou. „Nejasná je například frekvence, s jakou mohou banky posílat upomínky, a tedy cena, kterou mohou klienti nakonec bance za taková upozornění zaplatit," uvádí Patrik Nacher. Překvapivá je ale například i cena mimořádných splátek u některých bank či úvěrů a poplatky, které jsou s nimi spojené.

Témata: banky

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky