Na banky si nepřijdete. Co jim prozradí vaše křestní jméno?

Rodinné domky si v Česku nejčastěji pořizují ženy jménem Marie. Nemají ale rády příliš velké závazky, a tak si půjčují nejmenší průměrné částky (1,162 milionu korun). Naproti tomu muži se jménem Martin se nebojí rizika a půjčují si ze všech nejvíce, většinou kolem 1,563 milionu korun.

660
reklama

Nejčastější jméno v Česku Marie si své prvenství obhájilo i v oblasti bydlení. Podle údajů Hypoteční banky si ze všech ženských jmen v první desítce pořizuje žena tohoto jména nejčastěji rodinný dům, ale půjčuje si nejmenší průměrnou částku (1,162 milionu korun) a splácí nejkratší dobu.

Naproti tomu ženy se jménem Anna, si na sny o vlastním domě se zahradou příliš nepotrpí, většinou si kupují už hotový byt a rozhodně nestavějí. "Téměř polovina Aniček (46 procent) upřednostňuje pořízení bytu," říká Kateřina Krásová, tisková mluvčí Hypoteční banky. Anny se ovšem nebojí závazků a půjčují si nejvíce, průměrně 1,555 milionu korun.

Nejdéle zase platí ženy se jmény Věra a Lucie. Hypotéky, pod nimiž je podpis s těmito křestními jmény, trvají průměrně 25,5 roku.

Z nejoblíbenějších mužských jmen do bydlení nejvíce investuje Martin. Půjčuje si nejvyšší sumu, průměrně 1,563 milionu korun. Společně se jménem Jan si nejčastěji kupují již postavenou nemovitost. Oba dva také velmi často volí byt místo domu. Martin zároveň z celé desítky splácí hypoteční úvěr nejdéle, téměř 24 let.

Protipólem Honzů a Martinů jsou Josefové, ti si nejčastěji pořizují dům a volí nejkratší dobu splácení (20,5 roku). Nejméně peněz na bydlení si půjčuje František (1,278 milionu korun).

Hypoteční banka také srovnala seznamy půjček podle příjemní. Tam vynikají zejména lidé s příjmením Dvořák, kteří nejraději staví a místo bytu rozhodně upřednostňují dům společně s co nejkratší dobou splatnosti úvěru (21,5 roku).

Na druhé straně pana Veselého či paní Veselou naopak stavba domu moc neláká a celkem ochotně si pořizují byt. Ovšem půjčují si na něj "jen" 1,387 milionu korun, což je nejméně z celé první desítky. Rozdíl mezi jejich hypotékou a hypotékou pana a paní Kučerových je větší než čtvrt milionu korun.

Rodina Černých zase nemovitost nejraději nakupuje a Horákovi stejně jako Dvořákovi preferují bydlení v rodinném domě. Úvěr na bydlení nejdéle splácí pan a paní Němcovi (téměř 23 let).

Témata: banky

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky