Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Škodovce se daří i v době krize. Jakou volí strategii?

Škodovce se daří i v době krize. Jakou volí strategii?

Foto: Škoda Auto

České automobilce Škoda se vloni podařilo prodat téměř milion vozů (939 tisíc) a prodej vzrostl v meziročním srovnání o 6,8 procenta, tedy o 60 tisíc vozů více než v roce 2011. Značka zaznamenala výrazný nárůst zejména na trhu v Rusku (33,7 procenta), Indii (14,2 procenta) a v Číně 7,1 procenta).

Na samostatném trhu v Čině vyrobila automobilka 226 tisíců vozů.

Škoda loni prodala modely za 10,4 miliardy eur a vygenerovala tak operativní profit ve výši 721 milionů eur. Tento ukazatel se meziročně snížil o 4,1 procenta, což bylo díky prodejům levnějších vozů s úspornější variantou dodávané výbavy. Škoda také v loňském roce značně investovala do marketingu a reklamy.

Značka Škoda systematicky pokračovala ve strategii, která se opírá o velké množství modelů. V loňském roce na evropském trhu představila Rapid, který byl k dispozici v Indii už o rok dříve. Nejvíce vzrostla meziročně poptávka po modelech Citigo a Yeti a na trhu v Indii se dařilo zejména Rapidu.

V loňském roce vyrobila 406 tisíc kusů modelů vozu Octavia, která je tak vlajkovou lodí české flotily. Fabií se vyrobilo 255 tisíc a Superbů vyjelo z výrobních linek přes 100 tisíc. Modelů Yeti mladoboleslavští technici vyrobili 90 tisíc. Nový model Citigo tvrdě ve výrobě zaútočil na Roomster. Vyrobilo se jich 36 tisíc, což bylo pouze o tři tisíce méně než roomsterů. Rapid, kterého se vyrobilo necelých deset tisíc, je prvkem strategického růstu na indickém subkontinentu.

Automobilka Škoda patří do rodiny Volkswagen, které se v loňském roce také dařilo. Tržby se zvýšily v roce 2012 o 20,9 procenta na finální hodnotu 192,7 miliardy eur. Pod Volkswagen nyní už patří značky vozů Audi, Seat, Bentley, Ducati, Bugatti, Lamborghini, Porsche nebo kamionů Scania či MAN.

Témata:  Škoda auto

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Kdo investuje v Česku do kryptoměn?

Podle výzkumu globální platformy pro sběr dat statista.com uvedlo v roce 2022 vlastnictví některé digitální měny 13 % Čechů. V roce 2021, kdy nejznámější kryptoměna bitcoin dosahovala jedněch ze svých nejvýznamnějších maxim, činil podíl kryptoměnových investorů dokonce 15 %. Data také ukazují, že majitelé kryptoměn v Česku se zajímají o technologie a mají zájem na řešení inflace nebo nedostupného bydlení.