V Česku kolují padělané peníze za miliony! Jak poznat nepravou bankovku?

Česká národní banka (ČNB) zadržela v roce 2012 celkem 3586 padělaných a pozměněných bankovek a mincí české měny. Bylo to téměř o tisíc méně než v roce 2011 a většina padělků českých peněz patří do kategorie jednodušších falzifikátů, řekl člen bankovní rady ČNB Lubomír Lízal.

660
reklama

Padělky zadržené ČNB mají hodnotu 3,75 milionu korun. Nejčastěji padělanými jsou dlouhodobě bankovky 1000 a 500 korun. Tyto hodnoty neslo vloni sedm z deseti zadržených padělků. Pro srovnání - v roce 2011 bylo na území ČR zadrženo celkem 4541 padělaných a pozměněných bankovek a mincí české měny v celkové hodnotě 2,94 milionu korun.

"Naprostá většina padělků byla i v loňském roce vytvořena méně pokročilými technikami, padělatelé nejčastěji pracovali s inkoustovými tiskárnami a kopírkami. Takové falzifikáty zpravidla nebývají příliš zdařilé, buď nemají žádné ochranné prvky, anebo jsou tyto pouze jednoduše napodobené," doplnil Lízal, který dohlíží na činnost sekce peněžní a platebního styku.

Kvalita padělků se v porovnání s předchozími roky nezměnila, drtivá většina jich vznikla v inkoustových tiskárnách nebo na barevných kopírkách. V pětistupňové škále nebezpečnosti, která odpovídá školnímu hodnocení, je 82 procent padělků českých bankovek hodnoceno 4. nebo 5. stupněm. Takové falzifikáty se označují jako méně zdařilé nebo neumělé a nenesou zpravidla žádná nebo pouze jednoduchá napodobení ochranných prvků.

Jak odhalit padělek? "Přítomnost základních ochranných prvků si může člověk ověřit ve třech jednoduchých krocích: promnutím bankovky mezi prsty, pohledem na bankovku proti světlu a jejím sklopením," popisuje postup Lízal. Pokud při manipulaci s bankovkami či mincemi vznikne podezření na jejich nepravost, musí je člověk odevzdat bance nebo Polici ČR.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky