Lidé mají na anonymních knížkách 2,39 mld. Kč, na konci roku propadnou

Na konci května 2012 bylo na 2,53 mil. anonymních vkladních knížkách České spořitelny (ČS) uloženo ještě 2,39 mld. Kč, klienti tak vybrali z původních 6,6 mil. těchto knížek více než 98 procent objemu (původně 121 mld. Kč). Spořitelna to sdělila ve čtvrtek.

660
reklama

Klienti si mohou své peníze z promlčených anonymních vkladních knížek vyzvednout ještě do konce letošního roku, poté by měly vklady podle zákona připadnout bance. Česká spořitelna je však chce vložit do nadace, kterou chce založit.

"Bez ohledu na to, kolik peněz nakonec na anonymních vkladních knížkách zůstane, jsme si vědomi, že tyto prostředky vytvořili čeští střadatelé, a proto je chceme vrátit zpět české společnosti. Nadace, kterou za tímto účelem zakládáme, bude směřovat peníze na podporu vědy, výzkumu a vzdělání v oborech přispívajících k prosperitě a konkurenceschopnosti společnosti," uvedl Pavel Kysilka, předseda představenstva a generální ředitel České spořitelny.

Rozdíl mezi vkladní knížkou na jméno a vkladní knížkou na doručitele (anonymní vkladní knížkou) je, že ve vkladní knížce na jméno, tedy v té, která nadále platí, je vepsán nebo natištěn text "na jméno". Dále je v ní jméno a příjmení klienta, adresa a datum narození, resp. rodné číslo. Pokud některý z uvedených údajů chybí – stačí i jediný z nich – nejde o vkladní knížku na jméno, ale o vkladní knížku na doručitele. Vklady na této knížce nejsou úročeny a klienti si je mohou vybrat nebo převést na jinou formu spoření ještě do konce letošního roku.

Parlament ČR zrušil vkladní knížky na doručitele na konci roku 2002. Banky je nesměly dále úročit, klienti mají na vyzvednutí promlčených vkladů 10 let, tedy do konce letošního roku.

Témata: banky

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky