Španělské banky budou potřebovat dalších 76 miliard eur

Španělské banky by podle Institutu pro mezinárodní finance (IIF) mohly potřebovat dalších 76 miliard eur (cca 1,9 bil. Kč) na pokrytí ztrát z úvěrů. Informovala o tom v úterý agentura Reuters.

660
reklama

Ztráty španělských bank z úvěrů se tak pohybují v intervalu od 218 miliard eur do 260 miliard eur. "Množství faktorů indikuje, že by se ztráty mohly pohybovat okolo horní hranice," uvedl Institut pro mezinárodní finance.

Velké množství z těchto ztrát pochází podle předpokladů z portfolia hypotečních úvěrů regionálních spořitelen.
 
Špatné (tzv. toxické) úvěry ve španělských bankách v březnu podle tamní centrální banky vzrostly na 8,37 procenta nesplacených úvěrových portfolií, což je nejvyšší úroveň od srpna roku 1994. Španělská centrální banka Bank of Spain zároveň revidovala údaje za únor, kdy podle ní toxické úvěry dosáhly 8,3 procenta. Úvěry, které jsou pozadu s platbou, se od února zvýšily o 1,6 miliardy eur na 148 miliard eur (cca 3,8 bil. Kč) v březnu.
 
Mezinárodní ratingová agentura Moody's snížila ve čtvrtek ratingy 16 španělských bank, a to včetně Banco Santander, která je největší bankou v eurozóně. Hlavním důvodem tohoto kroku je podle agentury Moody's slabý stav španělské ekonomiky a snížená schopnost vlády podpořit problémové finanční instituce. Agentura snížila všem bankám dlouhodobé ratingy o nejméně jeden stupeň, přičemž některým ho zhoršila až o tři stupně. Agentura Moody's poznamenala, že úvěrová schopnost španělské vlády se snížila kvůli pokračující dluhové krizi, rostoucímu rozpočtovému deficitu a nové recesi.
 
Španělská vláda v pondělí najala poradenské společnosti Oliver Wyman a Roland Berger, aby provedly audit tamního bankovního sektoru. Právě bankovní systém Španělska je v poslední době pod velkým tlakem. Sektor budou podle španělského ministerstva hospodářství zkoumat ve dvou fázích. V první fázi auditoři podrobí celý sektor zátěžovým testům, které budou do konce června. Ve druhé fázi vláda najme tři nezávislé auditory, kteří podrobně přezkoumají zdraví každé banky individuálně.

Španělská vláda schválila 11. května bankovní reformu, která přinutí banky k navýšení kapitálu bez pomoci státních fondů. Sektor už byl několikrát přeměněn poté, co praskla bublina na nemovitostním trhu v roce 2008. Španělská reforma finančního sektoru podle místopředsedkyně tamní vlády Soray Saenz de Santamaria přinutí banky zvýšit jejich vlastní kapitál bez pomoci státních fondů, i když si může vyžádat pomoc prostřednictvím mechanismu konvertibilních akcií. "To bude prostřednictvím systému, ve kterém nebude žádná veřejná pomoc a jen samotné banky učiní odpovídající opatření," řekla tehdy místopředsedkyně španělské vlády.

Témata: banky | španělsko

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky