Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kdy a jak zdanit výnosy za uplynulý rok?

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Kdo má peníze uložené na úročeném účtu, nemusí zdanění výnosů řešit, banka se o ně totiž automaticky postará. Pokud ovšem lidé investují do podílových fondů, akcií nebo dluhopisů, mohou se jich týkat některé daňové povinnosti. Podívejte se, kdy a jak zdanit výnosy z různých typů cenných papírů.

Kdo je schopen odkládat si z každé výplaty část peněz stranou, většinou řeší otázku, jak úspory co nejlépe zhodnotit. I pro drobné investory je paleta investičních možností poměrně široká a lze si pořídit různé druhy cenných papírů – obvykle podílové listy fondů, akcie a dluhopisy. Fyzické nepodnikající osoby, tedy zaměstnanci, musejí sledovat, jaké příjmy jim z daného cenného papíru plynou. Může jít o příjmy, které přicházejí po dobu držení cenného papíru, typicky jde o vyplacené dividendy z akcií a úroky z dluhopisů nebo příjmy z prodeje cenného papíru. Pokud mají lidé povinnost zisky z investic zdanit, čeká je vyplňování daňového přiznání.

Daň z výnosů na vkladech za vás odvede banka

S vyplňováním kolonek daňového přiznání si nemusejí dělat starosti lidé, kteří mají úspory uložené na úročených běžných, spořicích nebo termínovaných účtech. Ze zákona se totiž o zdanění výnosu postará přímo banka, družstevní záložna nebo spořitelní družstvo. Získaný výnos je zdaněn 15% srážkovou daní a na účet střadatele je připsán čistý výnos z vkladu. Pokud jste například získali na úrocích 1 000 korun za rok, výše daně činí 150 korun. Přesnou výši odvedené daně uvidíte ve svém internetovém bankovnictví nebo ve výpisu z účtu.

U podílových fondů jsou drobní investoři často od daně osvobozeni

Většina drobných investorů se poprvé seznámí s investováním prostřednictvím podílových fondů. Každý podílový fond má profesionálního správce, který sestavuje investiční portfolio z různých typů cenných papírů. Nejběžnější jsou nástroje peněžního trhu, dluhopisy a akcie. Tržní cena těchto cenných papírů v čase kolísá a může přinášet i dodatečné příjmy v podobě vyplacených úroků a dividend. O zdanění těchto příjmů se drobný investor jako podílník fondu nemusí starat – podílové fondy je totiž reinvestují.

Investoři musejí zpozornět až v okamžiku prodeje podílových listů. „Drobní investoři jsou osvobozeni od daně z příjmu v případě, že úhrn příjmů z prodeje nepřesáhl 100 tisíc korun v rámci jednoho zdaňovacího období,“ vysvětluje Roman Outrata z finanční skupiny Ramfin. Od daně jsou také osvobozeny příjmy z prodeje podílových listů, pokud je splněn takzvaný časový test. „Jestliže doba mezi nákupem a prodejem podílových listů překročí tři roky, je investor bez ohledu na to, jak vysokou částku prodejem získal, od daně osvobozen,“ dodává Roman Outrata s tím, že ani v jednom případě se příjmy do daňového přiznání neuvádějí.

V případě, že podílník nesplňuje podmínky pro osvobození, musí příjem z prodeje zdanit. Příjmy z prodeje podílových listů jsou podle § 10 zákona o daních z příjmů považovány za ostatní příjmy. Od těchto příjmů lze odečíst prokazatelně vynaložené výdaje na jejich dosažení, typicky se jedná o pořizovací cenu cenného papíru a související poplatky. Rozdíl mezi příjmy a výdaji poté tvoří dílčí základ daně. „Zisk z prodeje podílových listů jednoho fondu lze ponížit o případnou ztrátu z prodeje podílových listů jiných fondů dosaženou ve stejném zdaňovacím období,“ doplňuje Outrata.

U akcií a dluhopisů se rozlišuje tuzemský a zahraniční emitent

Zkušenější investoři si s oblibou sami sestavují portfolio z vybraných akcií a dluhopisů. Na rozdíl od podílových fondů získává případné pravidelné úroky a dividendy přímo investor. Pokud jsou tyto příjmy vypláceny emitentem se sídlem v České republice, podléhají 15% srážkové dani. Tu srazí a odvede přímo emitent a tento příjem se tak do daňového přiznání neuvádí. „V případě dividend a úroků přijatých ze zahraničí se jedná o příjmy z kapitálového majetku dle paragrafu 8 zákona o daních z příjmů. Příjmy opět podléhají 15% srážkové dani, není možné od nich odečíst související výdaje, ale lze započíst daň sraženou plátcem v zahraničí,“ vysvětluje Outrata.

Pokud jde o prodej akcií nebo dluhopisů na burze, příjmy se daní obdobně jako v případě podílových fondů a při splnění daných podmínek lze uplatnit osvobození.

Témata:  investice daně finance akciové trhy

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 10:53

Nemáte potomky? Lidovci navrhují vyšší odvody na důchody. Piráti nesouhlasí

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy