Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Stamiliony utrácejí banky za prověřování klientů! Proč?

Stamiliony utrácejí banky za prověřování klientů! Proč?

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Nejisté výhledy české ekonomiky, ale i dopady hospodářské a finanční krize z let 2008 a 2009 způsobují, že banky a nebankovní instituce (například leasingové společnosti) velmi intenzivně prověřují finanční zdraví svých nových, ale i stávajících klientů. V pátek o tom informuje server Týden.cz.

Zatímco v roce 2007 podaly finanční instituce do Bankovního a Nebankovního registru klientských informací 2,1 milionu dotazů, loni už jich podle serveru bylo 15,6 milionu. Stejně rostoucí tendenci má i počet lidí, kteří mají alespoň jeden zápis v některém z těchto registrů. Podle Luďky Raimondové, mluvčí společnosti CCB Czech Credit Bureau, jenž oba registry provozuje, jich na konci loňského roku bylo více než 5,4 milionu, což je zhruba o 300 tisíc osob více než na konci roku 2010. Zvyšuje se i počet smluv v obou registrech vedených úvěrů. "Na konci roku 2011 jsme v Bankovním a Nebankovním registru klientských informací evidovali celkem více než 17 milionů úvěrových kontraktů, v roce 2010 to bylo více než 16,5 milionu kontraktů," uvedla Raimondová pro on-line deník Týden.cz. Podle ní až 70 procent všech dotazů tvoří dotazy bank a leasingových společností na potenciální nové klienty. Ve srovnání s lety 2009 a 2010 tempo růstu počtu dotazů do registrů polevilo. Není to ale tím, že by banky zmírnily svůj zájem o finanční zdraví svých klientů. "Banky a finanční instituce mají pro své kvalifikované rozhodování možnost nejen se dotázat na konkrétního klienta, ale zároveň mají možnost využít i informace, které dostávají na základě aktivního monitoringu stávajícího portfolia klientů," dodává Raimondová. Dotazy na solventnost svých klientů pořádně rozvíří i účty samotných dotazujících se finančních institucí. "Finanční hodnota dotazů členů registrů se pohybuje v desítkách korun," vypočítává Raimondová. Loňských 15,6 milionu dotazů tak přišlo tuzemské banky a leasingové společnosti minimálně na několik set milionů korun.

Témata:  banky

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Kdo investuje v Česku do kryptoměn?

Podle výzkumu globální platformy pro sběr dat statista.com uvedlo v roce 2022 vlastnictví některé digitální měny 13 % Čechů. V roce 2021, kdy nejznámější kryptoměna bitcoin dosahovala jedněch ze svých nejvýznamnějších maxim, činil podíl kryptoměnových investorů dokonce 15 %. Data také ukazují, že majitelé kryptoměn v Česku se zajímají o technologie a mají zájem na řešení inflace nebo nedostupného bydlení.