Češi jako alkoholici a kuřáci? Amerika se nám pořádně vysmála

Jedna z nejznámějších a nejúspěšnějších amerických nezávislých dokumentárních společností Mel films věnovala jeden ze svých dokumentů České republice. Utahuje si z nápadu, že Kuba zaplatí svůj historický dluh z doby socialistického přátelství mezi komunistickými režimy doutníky a rumem.

Ilustrační foto
reklama

"Ten nápad byl natolik absurdní, že se produkce vydala na Kubu a do České republiky zjišťovat o celém nápadu více podrobností. Pro Američany je totiž něco podobného naprosto obskurdní a nepředstavitelné,“ upozornil EuroZprávy.cz europoslanec Tomáš Zdechovský, který v dokumentu popisuje svou misi na Kubu, kde se setkal s disidenty pronásledovanými tamním komunistickým režimem.

Dokument se točil v srpnu 2017 v Hradci Králové a v Praze, kde se dokumentaristé pokusili setkat i s bývalým ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem nebo zástupci ministerstva financí. Ti však vystoupit v dokumentu nakonec odmítli s odkazem na velkou zaneprázdněnost.

Netradiční dokument o Česku (18:27) | zdroj: vimeo.com

"Filmaře nejvíc fascionovalo, jak může někdo na podobný nápad přistoupit. Legraci měli také z představy, jak by Česko bylo zaplaveno kubánských rumem,“ dodal Zdechovský.

Dokument byl zveřejněn před dvěma měsíci a už nyní má obrovsky pozitivní ohlas. Řada komentářů pod samotným dokumentem ukazuje, že diváci se při jeho shlédnutí příjemně bavili. O nápadu informovalo i několik známých televizních stanic včetně BBC.

"Spor" se vleče dva roky

O kubánském nápadu splatit Česku dluh v naturáliích svět hojně informoval už v roce 2016. Anglické, německé, americké a další deníky tehdy informovaly o plánu Kuby, která dluží Česku z dob studené války 276 milionů dolarů, tedy zhruba sedm miliard korun. Nechtěla však částku splatit penězi, nýbrž zbožím.

Konkrétně se jednalo o kubánský rum v této hodnotě, který podle BBC vydrží Česku zhruba na sto let. Postoj českých úřadů v této věci byl neméně překvapivý, ministerstvo financí totiž zvažovalo, že nabídku přijme.

Resort financí tehdy upozornil, že jednání s Kubou o řešení starého dluhu jsou v samotných počátcích. "V současné době obě strany teprve prezentují úvodní představy, jak celou věc řešit, a to včetně otázky vyčíslení celkové výše dluhu, jehož část je dosud vedena v nekonvertibilní měně," uvedla tehdy pro EuroZprávy.cz mluvčí resortu Kateřina Vaidišová.

Kubánská strana jako možnost řešení prezentovala seznam několika komodit, jejichž dodávkami by se část dluhu mohla řešit. "Mimo jiné se zde nacházejí i léky a několik značek rumu. Česká strana je přesvědčena, že alespoň část dluhu by měla být řešena splátkami v hotovosti," dodala Vaidišová.

Splátka dluhu ve formě léků ale zřejmě není reálná. Kubánské léky totiž postrádají v České republice potřebné licence. Nastal by tedy dlouhý administrativní proces, který by celou záležitost prodražil a zdržel. Naopak rum je možno prakticky ihned vypustit do oběhu.

Kuba dluží Česku peníze z doby, kdy byly obě země, respektive tehdejší Československo, součástí komunistického bloku. Splátka nebyla dodnes urovnána.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky