Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump odstoupil od jaderné dohody s Íránem, ceny ropy rostou

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Ceny ropy po zveřejnění této zprávy mírně vzrostly. Obchodníci si však kladou otázku, zda není současný růst už přehnaný. Přestože podle mého názoru a vzhledem k technickým ukazatelům černé zlato ještě stále není předražené, blíží se k svému stropu, informuje Ole Hansen, komoditní stratég Saxo Bank.

Americký prezident Donald Trump včera odstoupil od jaderné dohody s Íránem Dohoda s Íránem byla uzavřená Barackem Obamou v roce 2015 Aktuální situace vyvolala jen malé pohyby měn Očekává se, že zásoby ropy ve třetím čtvrtletí klesnou o 200 – 700 tisíc barelů za den

Z fundamentálního pohledu závisí schopnost ropy udržet se na aktuálních úrovních od její schopnosti uchovat si aktuální geopolitickou rizikovou prémii. Ta vznikla při ukončení íránského jaderného programu a poklesu venezuelské produkce. Celkově se zdá, že ropa se bude držet v teritoriu 71 až 82 dolarů za barel. Její budoucí vývoj je však z velké míry nepředvídatelný, protože cenu ovlivňuje mnoho politických zásahů a geografických rizik.

Cena ropy bude v budoucnu záviset především na následujících faktorech:

Pokračování pozitivních zpráv podporujících nákup ropy. Pro zachování ceny je potřebné vyrovnat likvidaci objednávek černého zlata vlastněných mnohými fondy. Vyšší ceny mají tendenci přilákat větší investice a vyšší produkci mimo OPEC (USA, Kanada, Brazílie). Vysoké ceny zároveň negativně ovlivňují spotřebitelskou poptávku v důsledku vyšších cen benzínu. Je třeba mít na paměti, že mnohé země na rozvíjejících trzích v posledních letech snížily, anebo úplně zrušily dotace na pohonné hmoty. Spotřebitelé z těchto zemí v důsledku silnějšího dolaru už pocítili rostoucí ceny a jejich plný vliv ještě pocítí. Jako příklad uvádím porovnání nárůstu cen od začátku roku v lokálních měnách: Indie + 24 %, Indonésie + 22 %, Turecko + 33 %. Dohodnou se OPEC a Rusko na dřívějším zrušení produkčního stropu vzhledem ke stáhnutí íránské ropy z trhu? Zodpovězení této otázky je velmi důležité.

Vstoupí Aramco na burzu?

Dalším faktorem z dlouhodobého hlediska je vstup na burzu (IPO) saudského ropného giganta Aramco. Klíčové bude to, zda se výhled na globální hospodářsky růst vyrovná s rostoucími cenami černého zlata. Některé velmi zadlužené rozvíjející se země už totiž začínají pociťovat účinky otráveného koktejlu silného dolaru a rostoucích nákladů na financování. Jakékoliv náznaky zpomalení růstu světové spotřeby by pravděpodobně znamenaly přehodnocení strategie Saudské Arábie, která by chtěla zakotvit cenu ropy na úrovni 80 dolarů za barel.

Témata:  Donald Trump ropa Írán

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy