Trump odstoupil od jaderné dohody s Íránem, ceny ropy rostou

Ceny ropy po zveřejnění této zprávy mírně vzrostly. Obchodníci si však kladou otázku, zda není současný růst už přehnaný. Přestože podle mého názoru a vzhledem k technickým ukazatelům černé zlato ještě stále není předražené, blíží se k svému stropu, informuje Ole Hansen, komoditní stratég Saxo Bank.

Ilustrační fotografie
reklama
  • Americký prezident Donald Trump včera odstoupil od jaderné dohody s Íránem
  • Dohoda s Íránem byla uzavřená Barackem Obamou v roce 2015
  • Aktuální situace vyvolala jen malé pohyby měn
  • Očekává se, že zásoby ropy ve třetím čtvrtletí klesnou o 200 – 700 tisíc barelů za den

Z fundamentálního pohledu závisí schopnost ropy udržet se na aktuálních úrovních od její schopnosti uchovat si aktuální geopolitickou rizikovou prémii. Ta vznikla při ukončení íránského jaderného programu a poklesu venezuelské produkce. Celkově se zdá, že ropa se bude držet v teritoriu 71 až 82 dolarů za barel. Její budoucí vývoj je však z velké míry nepředvídatelný, protože cenu ovlivňuje mnoho politických zásahů a geografických rizik.

Cena ropy bude v budoucnu záviset především na následujících faktorech:

  • Pokračování pozitivních zpráv podporujících nákup ropy. Pro zachování ceny je potřebné vyrovnat likvidaci objednávek černého zlata vlastněných mnohými fondy.

  • Vyšší ceny mají tendenci přilákat větší investice a vyšší produkci mimo OPEC (USA, Kanada, Brazílie). Vysoké ceny zároveň negativně ovlivňují spotřebitelskou poptávku v důsledku vyšších cen benzínu. Je třeba mít na paměti, že mnohé země na rozvíjejících trzích v posledních letech snížily, anebo úplně zrušily dotace na pohonné hmoty. Spotřebitelé z těchto zemí v důsledku silnějšího dolaru už pocítili rostoucí ceny a jejich plný vliv ještě pocítí. Jako příklad uvádím porovnání nárůstu cen od začátku roku v lokálních měnách: Indie + 24 %, Indonésie + 22 %, Turecko + 33 %.

  • Dohodnou se OPEC a Rusko na dřívějším zrušení produkčního stropu vzhledem ke stáhnutí íránské ropy z trhu? Zodpovězení této otázky je velmi důležité.

Vstoupí Aramco na burzu?

Dalším faktorem z dlouhodobého hlediska je vstup na burzu (IPO) saudského ropného giganta Aramco. Klíčové bude to, zda se výhled na globální hospodářsky růst vyrovná s rostoucími cenami černého zlata. Některé velmi zadlužené rozvíjející se země už totiž začínají pociťovat účinky otráveného koktejlu silného dolaru a rostoucích nákladů na financování. Jakékoliv náznaky zpomalení růstu světové spotřeby by pravděpodobně znamenaly přehodnocení strategie Saudské Arábie, která by chtěla zakotvit cenu ropy na úrovni 80 dolarů za barel.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky