Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mají si mladí na co stěžovat? V Německu je maturita nevídaný luxus, jinde jsou na tom ještě hůř

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Českým dětem zbývají do konce školního roku necelé dva měsíce a většina z nich se už jistě těší na letní prázdniny. Ruku na srdce. Koho z nás bavilo pět dní v týdnu ráno vstávat a celé hodiny prosedět v lavicích, když bylo venku tak hezky? Dnešní děti by samozřejmě svůj čas raději věnovaly na sociálních sítích, nebo hraním počítačových her, ale o to nejde. Ať už každý vzpomíná na svá školní léta s odporem, či nostalgií, všichni jsme si tím museli projít. Máme si však, nač stěžovat, anebo jsme na to v porovnání s ostatními zeměmi lépe? Web Národního informačního centra pro mládež informoval o rozdílech vzdělávacího systému ČR, Německa, Velké Británie, Francie a Ruska.

Německo

V Německu začíná povinná školní docházka stejně jako u nás v 6 letech a trvá zpravidla 9-10 let. Základní vzdělání trvá čtyři roky a poté se rodiče a děti musejí rozhodnout o dalším kroku. Na výběr mají tři možnosti

Hauptschule (česky: Hlavní škola) je určená pro děti, které jsou obecně vzato méně nadané. Ve většině případů se jedná o děti přistěhovalců se špatným jazykovým vybavením. Délka docházky je 6letá. 

Realschule (česky: Reálná škola) je šestiletá a slouží jako příprava pro další vzdělávání.

Gymnasium trvá devět let a je považované za nejprestižnější, neboť jako jediné nabízí možnost získání maturity, k níž jsou připouštěni pouze studenti, kteří tři roky intenzivně studovali matematiku, německý a jeden cizí jazyk. 

Maturitní vysvědčení je stejně jako v ČR podmínkou přijetí na vysokou školu. Na rozdíl od nás je v Německu maturita považovaná za vysoký stupeň vzdělání a není tak snadné ji získat i proto, že jí nabízí pouze gymnázia.

Domácí vzdělávání je v Německu téměř absolutně zakázané a místní úřady je povolují pouze za mimořádných okolností (děti rodičů provozujících cirkus apod.) V roce 2010 udělily Spojené státy politický azyl rodičům pěti dětí, jimž odmítaly německé úřady povolit vzdělávat své děti doma. Informoval o tom deník Aktualne.cz

Velká Británie

Ve Velké Británii začínají děti povinnou školní docházku v 5 letech a končí ji v 16, přičemž nejprve navštěvují Primary School, kterou zakončují dosažením věku 11 let.

Podobně jako v Německu, tak už v 11 letech musí mít děti jasno o své budoucnosti. To, že Harry Potter dostal v tomto věku dopis z Bradavic, zřejmě není pouhou náhodou.

Primární a sekundární školství je ve Velké Británii bezplatné, ale rodiče mohou své děti posílat do soukromých a mnohdy prestižnějších škol.

Francie

Ve Francii začíná dětem povinná školní docházka stejně jako u nás v 6 letech a trvá až do 16 let. Od 6 do 10 let navštěvují francouzské děti tzv. écoles élementaries, který je vlastně ekvivalentem českého prvního stupně.

Od 10 do 15 let pokračuje ve studiu na tzv. collége, což v českém vzdělávání znamená druhý stupeň. Po skončení collége lze studovat buď lyceum, které nabízí střední vzdělání s maturitní zkouškou, nebo jít do učení. 

Maturitní vysvědčení je ve Francii stejně jako v ČR podmínkou pro přijetí na vysokou školu.

Rusko

Ruské děti jsou považovány za školou povinné od šesti, až sedmi let věku. Základní vzdělání trvá čtyři roky. Poté následuje pětileté střední sekundární a dvouleté vyšší sekundární.

Délka povinné školní docházky je jedenáctiletá. Ruské vysoké školy mají podobně jako české obory rozdělené na bakaláře a magistry. Největšími univerzitami jsou Petrohradská státní univerzita a Moskevská státní univerzita.

Známkování je v Rusku obrácené. Zatímco české děti doufají, že dostanou z pololetní prověrky jedničku, ruské to mají přesně naopak. Pětka totiž znamená výbornou a jednička nedostatečnou. Pouze trojka má v ruském a českém známkovacím systému stejné postavení, tedy dobrá.

O ruském vzdělávacím systému informoval bývalý náměstek ministra financí Jan Gregor v časopise Auspica.

Témata:  školství studenti

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy