Povinná maturita z matematiky? Na české školáky se řítí katastrofa

Dnešním dnem pokračuje další část státních maturit. Na studenty kromě zkoušky z písemných prací z ruštiny a angličtiny čeká i obávaný test z matematiky, na které rok co rok pohoří čím dál tím více studentů a čím dál tím méně z nich si ji volí. Matematika se pomalu stává strašákem. Není tedy na čase uvažovat o zrušení či odkladu povinné zkoušky z matematiky?

školství
reklama

Studenti si dnes mohou volit mezi matematikou a cizím jazykem. Zatímco matematiku si letos vybralo 23,4 studentů, přes tři čtvrtiny středoškoláků si raději volí cizí jazyk. Je možná na čase se ptát, kde je problém. Zda jde o nepřipravenost studentů, špatnou výuku předmětu či špatné nastavení samotných maturit.

Přitom matematika by měla být od roku 2021 povinnou na gymnáziích a od následujícího roku i pro většinu ostatních maturitních oborů. Jsou na to ale naše školy připraveny a jsou na to připraveni budoucí maturanti, kterých se to dotkne? Ke zrušení či odkladu povinné maturity z matematiky se podle Deníku přiklání i ministr školství v demisi Robert Plaga.

"Mám za to, že zavedením povinné maturity z matematiky jsme chytili rybu za ocas. Nezpochybňuji význam matematiky, je velmi důležitá, možná víc než kdykoli dřív. Měla by být prioritou, ale nemyslím, že je správné začínat největším strašákem, jakým je povinná maturita. Kvůli ní přece nezačne děti matika bavit," uvedl Plaga.

Někteří odborníci se nicméně shodují na tom, že by matematika měla být součástí nabídky maturitních předmětů. "Matematika by vzhledem k jedinečnosti svého pohledu na skutečnost součástí maturity být měla. Jenže ve dvou podobách: odborné - pro ty, kteří ji budou prakticky potřebovat ke svému dalšímu studiu či zaměstnání, a vzdělávací - pro všechny ostatní, kteří musí umět jen základní operace pro běžný život, ale současně jim až dosud velice chybí její průnik do celkového myšlení, její logicko-filozofický, historický a obecně kulturní vliv na člověka a společnost (čímž by měli být vybaveni i odborníci). Totéž platí i pro všechny ostatní předměty," napsal v diskusi na webu Česká škola Karel Lippmann.

Jak se zdá, názory na povinnou maturitu se různí a je evidentní, že stanovení povinné maturity na rok 2021 je velmi ambiciózní. Nicméně čas se krátí a případné problémy s povinnou maturitou tak mohou dopadnout na budoucí maturanty a jejich rodiče.

Ostatně ještě tento čtvrtek budou studenti psát test z českého jazyka, který je povinný pro všechny. Podle Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat) se by k testu mělo přijít 69 381 studentů, což je o 500 méně než loni.

Studenti si kromě zkoušky z mateřského jazyka musí vybrat i druhý předmět. Mohou volit mezi matematikou a cizím jazykem. Tomu dává přednost přes tři čtvrtiny středoškoláků. Z cizích jazyků dominuje angličtina, kterou si vybralo 49 882 studentů, což je o tři procenta více než loni. Klesá zájem o němčinu, kterou si letos vybralo 1813 studentů.

Snížil se ale právě počet studentů, kteří si zvolili matematiku, na které rok od roku ztroskotává čím dál tím více studentů. Přitom od roku 2021 by měla být povinná na gymnáziích a o rok později i na většině ostatních maturitních oborů. Letos si tedy matematiku zvolilo 23,4 procenta studentů, což je o 2,3 procenta méně než loni.

Ve čtvrtek na studenty čekají písemky z francouzštiny, němčiny a španělštiny a didaktický test z ruského jazyka. V pátek jsou na programu testy z ostatních cizích jazyků. Ve středu 9. května pak společná část maturit skončí nepovinným testem z Matematiky+, která je těžší variantou zkoušky a přihlížejí k ní některé vysoké školy. Letos ji vykoná 2369 studentů, což je o dvě stovky více než loni.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky