Podnikatelské odbory zkontrolovaly práci Finanční správy a MF. Dodržují zákony?

Za Podnikatelské odbory jsme zveřejnili dva případy kontrol EET. V obou jsme našli závažná pochybení kontrolující Finanční správy a upozornili jsme na ně. Alarmující je nejen samotný způsob, jednání a výsledky kontrol, ale také chování FS a MF po zveřejnění informací o kontrolách.

Ministerstvo financí
reklama

Od státní správy bychom čekali rozvážné jednání se snahou o zjištění pravého stavu věcí a se záměrem chránit občany a jejich práva. Opak je pravdou.

Ministryně financí obvinila bez důkazů Podnikatelské odbory ze lži a potom z překrucování faktů.

Když Podnikatelské odbory doložily všechna svá tvrzení, nepřišla omluva, ale úředníci jen změnili taktiku. Přestali tvrdit, že případ neexistuje, přestali napadat Podnikatelské odbory a začali špinit kontrolované podnikatele. Ing. Kateřina Vaidišová, tisková mluvčí Generálního finančního ředitelství napsala, že „pokuta uložená za porušení povinnosti evidovat tržby je zcela adekvátní a splnila svůj účel, protože u poplatníka došlo po kontrolách k výraznému nárůstu tržeb, a to až o 100 %. Sankční systém by právě měl fungovat tak, aby přiměl podnikatele evidovat a narovnalo se tím podnikatelské prostředí.“ Snaží se tím veřejnosti podsunout, že podnikatel podváděl a teprve kontrola jej přiměla chovat se poctivě. Paní mluvčí FS ovšem zatajila veřejnosti, že v okruhu 300 m od stánku, který byl kontrolován, byly právě v té době uzavřeny dvě jiné trafiky. Není spíše to důvodem nárůstu tržeb?

Podnikatelské odbory kontrolou práce Finanční správy zjistily, že sama nedodržuje zákony, kterými se má řídit a jejichž dodržování tak přísně kontroluje u podnikatelů a živnostníků. Zjištěné skutečnosti chceme projednat se zástupci Finanční správy a Ministerstva financí, aby měli možnost se k nim vyjádřit.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky