Arabské země se připravují na konec ropného blahobytu

Blízkovýchodní arabské země, jejichž ekonomiky a tedy i energetiky jsou postavené téměř výhradně na ropě a plynu, se připravují na dobu, kdy tyto zdroje začnou vysychat. V současné době se v regionu vyrábí dvě třetiny elektřiny ze zemního plynu, necelá třetina z ropy a jen tři procenta z obnovitelných zdrojů a jádra.

Ilustrační fotografie
reklama

Elektřina ze slunce…

Zejména v oblasti arabského poloostrova panují ideální podmínky hlavně pro rozvoj solární energetiky. Saúdská Arábie koncem března podepsala předběžnou dohodu s japonským konglomerátem Softbank Group o výstavbě celé řady solárních parků na ploše přes 2020 čtverečních kilometrů. Jejich souhrnný instalovaný výkon by měl činit 200 tisíc megawattů a celkové náklady se odhadují na 200 miliard dolarů. Podél hranice se Saúdskou Arábií budují solární elektrárny také Spojené arabské emiráty (SAE), které zvýšily loni solární kapacitu ze 142 na 355 megawattů. Vyšší instalovaný výkon v regionu mají v tuto chvíli Jemen (400 MW) a Jordánsko (362 MW). SAE ale loni zvýšily investice do výstavby solárních parků třiadvacetkrát na 2,2 miliardy dolarů - více než třeba Argentina, Chile nebo Španělsko, takže se v nejbližších letech stanou v arabském světě solární jedničkou.

K rozvoji solárních elektráren dochází i přesto, že dosud není vyřešen problém velkokapacitního skladování elektřiny vyrobené v průběhu dne ze slunečního záření. Mnozí experti varují také před dalšími technickými problémy. Jeden z nich představují například písečné bouře, po nichž zůstává na fotovoltaických panelech silná vrstva písku. Účinnost panelů se tím prudce snižuje a následné čištění je pracné, i když se zkoušejí i možnosti, jak panely čistit s pomocí dronů a robotů.

…a z jádra

Spojené arabské emiráty ale kromě solárních elektráren sázejí zejména na rozvoj jaderné energetiky. Stavbu čtyř bloků s úhrnným instalovaným výkonem 5600 megawattů za zhruba 20 miliard dolarů svěřily konsorciu jihokorejských společností. Jde o elektrárnu Barakah, jejíž první blok o výkonu 1300 megawattů by se měl připojit k síti v polovině letošního roku.

Jordánsko, jež těží jen malé množství ropy, hodlá své palčivé energetické problémy vyřešit výstavbou jaderné elektrárny Amra se dvěma bloky o celkovém výkonu 2000 megawattů. Elektrárna by měla produkovat 48 procent veškeré v zemi vyrobené elektřiny. Jordánsko by podle Světové nukleární asociace rovněž chtělo elektřinu vyvážet, hlavně do Sýrie a Iráku. Projekt v hodnotě kolem 10 miliard dolarů získal ruský Rosatom, který slibuje uvedení do provozu v letech 2024 - 2025.

Rosatomu se podařilo získat na Blízkém východě klíčovou zakázku také v Egyptě, nejlidnatější arabské zemi, kde se počet obyvatel letos těsně přiblíží 100 milionům. Jde o jadernou elektrárnu El Dabaa o celkovém instalovaném výkonu 4800 megawattů na středomořském pobřeží asi 130 kilometrů severozápadně od Káhiry. Náklady na projekt se pohybují kolem 30 miliard dolarů, z toho se má 85 procent financovat z úvěru poskytnutého ruským státem. Spouštění je naplánováno na roky 2026 až 2028.

Vzdálenější, ale o to ambicióznější plány v jaderné energetice má i Saúdská Arábie. Korunní princ Muhammad bin Salmán, faktický vládce království, v rámci své dlouhodobé strategické vize plánuje během následujících 20 - 25 let postavit 16 bloků s celkovým výkonem 17 tisíc megawattů. Náklady na tento program, o něž projevují velký zájem prakticky všechny společnosti z Číny, Francie, Ruska, Jižní Koreje a USA, které dnes dovedou postavit jadernou elektrárnu, se odhadují na 80 miliard dolarů.

Témata: ropa | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky