Sledování vypnutých televizních programů umožní televize přes internet

Televizní programy lze už několik let, vedle tradičního pozemního vysílání, sledovat přes internetové připojení. Televize po síti oproti plošnému DVB-T vysílání nabízí lepší kvalitu obrazu nebo možnost vracet se několik dní nazpět. V souvislosti s vypínáním vysílačů celostátních multiplexů digitálního vysílání (DVB-T) a přechodu na DVB-T2, dochází už nyní k vypnutí nebo přesunu programů pozemního vysílání – aktuálně ČT Sport, ČT :D nebo ČT Art. Program ČT Sport bude poté k dispozici v síti DVB-T2, v původním DVB-T vysílání jej bude možné ještě do konce roku 2018 naladit na regionálních sítích 7, 10 a 20. Programy lze také sledovat na moderní televizi přes internet.

Ilustrační fotografie
reklama

„Po roce 2020 dojde k celoplošnému vypnutí vysílání ve formátu DVB-T, a pokud sledujete vysílání přes anténu, a vaše televize nebo set-top-box nepodporuje DVB-T2, už televizní vysílání nenaladíte,“ uvádí Jakub Jánský ze společnosti AIM, která provozuje internetovou televizi Kuki.

Pokud uživatelé nechtějí přijít o oblíbené kanály, které se v pozemním vysílání vypínají, musí investovat do nového televizoru nebo set-top-boxu. V případě, že se rozhodnou pro IPTV řešení (televize přes internet), nemusí za další zařízení utrácet.

Právě díky rozvoji internetu roste klasickému televiznímu vysílání konkurence. Moderní sledování televize přes internet totiž nepotřebuje oproti pozemnímu vysílání anténu na střeše nebo kabel od poskytovatele. Stačí internet. Nabízí také jednoduché ovládání a za měsíční paušál mohou uživatelé sledovat desítky televizních stanic. „Pokud je některý kanál v DVB-T vypnutý, na televizi přes internet o něj nepřijdete,“ dodává Jakub Jánský.

Poskytovatelé televize přes síť nabízí v rámci svých aplikací řešení, jak sledovat pořady, které se už na DVB-T začínají vypínat. Uživatelé navíc nepotřebují vlastnit set-top-box nebo chytrou televizi. Televize přes internet jsou dostupné přes aplikace, jako je např. Android TV nebo iOS. IPTV řešení také obvykle nabízí více HD kanálů než DVB-T, umí pozastavit vysílání nebo se posunout zpět v čase. Reklamy je možné přeskočit a pořady lze nahrávat.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky