Velikonoce v Česku a na Slovensku. Jak se slaví?

Zdobení vajíček, příprava velikonočních pokrmů nebo pečení beránka, to jsou způsoby, jakými Češi nejčastěji slaví Velikonoce. Ty patří již tradičně mezi nejoblíbenější svátky jara, letos je plánuje slavit 81 % Čechů, podobné je to i na Slovensku. Vyplývá to z exkluzivního průzkumu* společnosti Tesco.

Velikonoce, ilustrační fotografie
reklama

Velikonoce jsou svátky spojené s dobrým jídlem a pitím. Za velikonoční nákup 34 % z nás utratí nejčastěji částku do 1 000 korun, 24 % si vystačí s částkou do 500 korun a 17 % utratí do 1 500 korun. Na nákupním seznamu rozhodně nemohou chybět vajíčka. A i letos mají zákazníci obchodů Tesco z čeho vybírat. „V nabídce máme i bílá vejce z českých chovů, největší zájem je o vejce velikosti M v balení po 30 kusech,“ potvrzuje Václav Koukolíček, mluvčí společnosti Tesco.

Ne všechno jídlo se ale podaří včas spotřebovat, celkem 14 % Čechů a 23 % Slováků připouští, že se jim veškeré nakoupené jídlo nepodaří zkonzumovat. Tyto potraviny se následně snaží ještě před datem spotřeby využít v nějakém receptu (63 %, v SR 53 %) nebo je dají domácím zvířatům (12 %, v SR 25 %) a menší část (7 %, v SR 8 %) pak vyhodí. Nejčastěji pak vyhazují vajíčka nebo pečivo.

Mazanec hraje prim

Mezi symboly českých Velikonoc patří neodmyslitelně pomlázka, vejce nebo beránek. Právě zdobení vajíček patří pro 78 % Čechů mezi nejčastější způsoby slavení Velikonoc. 69 % Čechů pak připravuje velikonoční pokrmy a 31 % plete pomlázku.

Mezi velikonočním pečivem, které si Češi doma pečou, dominuje mazanec, beránek a nádivka. Mazanec si na Velikonoce připravuje 67 % Čechů, beránka pak 66 % a nádivku 51 %.  Nejrůznější koláče a zákusky peče 33 % Čechů. Řada lidí se pro velikonoční pečivo vypraví i do obchodů, což potvrzují také nárůsty prodejů. „Mezi nejprodávanější výrobky patří naše ručně vyráběné mazance, které nyní v době před Velikonocemi pečeme až čtyřikrát denně,“ říká Jaroslav Heptner, produktový specialista pro pekárenské výrobky společnosti Tesco.

Hody, hody doprovody

Na koledu vyráží pravidelně čtvrtina Čechů (26%) a téměř třetina Slováků (31 %). Většina z nich bere s sebou i děti. Za koledování pak nejčastěji dostávají klasická malovaná vajíčka (72 %, v SR 30 %), čokoládová vajíčka (66 %, v SR 77 %) nebo jiné druhy cukrovinek (58%, v SR 44 %). Pro plnoleté koledníky je pak připraven i tvrdý alkohol (31 %, v SR 25%).

Velikonoce v pohodlí domova

Ač je to s podivem, tak stále nemalá část Čechů (40 %) tráví Velikonoce v pohodlí svého domova, pouze 9 % Čechů vždy využije prodloužený víkend a odjíždí pryč. 51 % Čechů je většinou doma, občas ale přeci jen také vyjedou.

Témata: Velikonoce | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky