Levné telefony volaly potají do ciziny

Českou republikou se začal šířit nový fenomén. Zavirované telefony z výroby, bez vědomí majitelů, vytáčely drahá zahraniční čísla. Díky aktivnímu přístupu českých operátorů se podařilo šíření nakažených přístrojů zamezit.

Ilustrační fotografie
reklama

Podvodu, jehož původ sahá pravděpodobně až do Číny, se v České republice dařit nebude. Díky velmi aktivní práci bezpečnostních expertů u jednotlivých operátorů, se podařilo problém identifikovat, všechny potenciálně ohrožené uživatele informovat a ve spolupráci s distributorem jim nabídnout výměnu telefonu.

Bezpečnostní systémy českých operátorů začali bít na poplach v momentě, když se do jejich sítě začali přihlašovat mobilní telefony značky myPhone CLASSIC, které jsou určeny zejména pro starší zákazníky – seniory. Po několika hodinách v síti začal přístroj bez vědomí majitele vytáčet několik krátkých hovorů do destinací jako jsou Čad, Nigérie, Malawi, Senegal a další. Výše útraty přitom dosahovala relativně nízkých částek, okolo 200 Kč/měsíc, zřejmě aby nebyla tolik nápadná.

„Je třeba říci, že telefony, které byly již z výroby nakaženy škodlivým virem, nepocházejí z oficiální distribuce českých mobilních operátorů a nedaly se koupit v jejich prodejnách. V oficiální distribuci by se podobné chování nemohlo objevit, neboť přístroje před zařazením do nabídky procházejí velmi přísným testováním,“ říká Jiří Grund, výkonný ředitel Asociace provozovatelů mobilních sítí (APMS).

Po odborném zkoumání přístroje z neoficiální distribuce došli bezpečnostní experti k závěru, že problém způsobuje malware, který je v přístroji uložený již z výroby. Vir se aktivuje po vložení SIM karty do telefonu a po připojení k datové síti. Přístroj si do paměti telefonu bez vědomí jeho uživatele natáhne malý soubor pravděpodobně s aktualizovanými telefonními čísly exotických destinací, které následně automaticky a bez vědomí uživatele vytáčí.

„Operátoři informovali pomocí SMS zprávy všechny potenciálně postižené uživatele, aby přístroj neprodleně reklamovali u prodejce, kde jej koupili. Jejich distributor pro ČR nabídl pro postižené zákazníky aktualizaci softwaru,“ dodává Jiří Grund, výkonný ředitel Asociace provozovatelů mobilních sítí (APMS).

Telefony značky myPhone CLASSIC nikdy nebyly prodávány v prodejnách českých operátorů. Na trh je distribuují zejména nezávislí prodejci a e-shopy. Kupují si je zejména starší lidé – senioři. Aktuálně operátoři evidují ve svých sítích jednotky tisíc kusů mobilních telefonů této značky a typu, přičemž problém se prokazatelně vyskytl u zhruba 2 000 z nich. Telefon šlo pořídit za cca 600 Kč na desítkách e-shopů a prodejen.

Jak zabránit zneužití:

  • Zablokovat mezinárodní volání u svého operátora
  • Neprodleně reklamovat přístroj u prodejce
  • Případně kontaktovat speciální linku distributora pro CZ trh
Témata: mobily | hackeři | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky