Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rakousko chce omezit dovoz elektřiny a plynu spalováním dřeva

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Rakousko by mohlo omezit svoji závislost na dovozu elektřiny a zemního plynu tím, že bude v elektrárenství více používat dřevo a dřevní odpad. Pomocí tohoto paliva se nyní v zemi vyrábí asi pět procent veškerého proudu.

Alpská republika, která se důrazně vyslovuje proti jaderné energetice, musí v zimních odběrových špičkách často dovážet značné množství proudu, které se v zahraničí včetně Česka vyrábí  v uhelných a jaderných elektrárnách. Na nedávné výstavě o energetických úsporách  v hornorakouském Welsu, zaznělo, že podíl dovážené elektřiny v období, kdy panuje velký chlad  a navíc nefouká vítr, dosahuje až 70 procent.

Spolehlivost v zásobování elektřinou lze podle Rudolfa Freidhagera, předsedy Svazu pro využívání biomasy, výrazně zlepšit spalováním dřeva. "Dřevo nám skýtá obrovský energetický potenciál, jež je v jednotlivých regionech k dispozici," prohlašuje Freidhager.

Hans-Christian Kirchmeier, šéf představenstva společnosti IG Holzkraft, soudí, že větší využívání dřevní hmoty pro výrobu elektřiny a tepla je důležitá součást "trvale udržitelného rozvoje lesního hospodářství a lesní hygieny". Přispěje rovněž k vytváření nových pracovních míst, zejména ve venkovských oblastech. 

Rakousko má bohaté zásoby dřevní hmoty, která neustále přirůstá. Podle Sdružení rakouských dřevařů ročně přibývá 30,4 milionu krychlových metrů, z toho se vytěží a hospodářsky využijí přibližně dvě třetiny. V rakouských lesích zaujímajících téměř polovinu veškerého území státu, dosahují zásoby dřevní hmoty skoro 1,2 miliardy krychlových metrů.

Celkové dodávky elektřiny do rozvodné sítě loni v Rakousku proti roku 2016 stouply o 3,9 procenta na 74,9 miliardy kilowatthodin. Domácí výroba se zvýšila o 5,2 procenta na 68,3 miliardy kilowatthodin, vyplývá ze statistik, které v polovině března zveřejnila Mezinárodní agentura pro energii (IEA).

Energetické využití biomasy roste i v Česku. Elektrárny skupiny ČEZ vyrobily loni z biomasy téměř 573 milionů kWh, což představuje meziroční zvýšení o 14%. Větší část z toho představují elektrárny Hodonín a Poříčí, které spalují tradiční dřevní štěpku, menší biomasová elektrárna v Jindřichově Hradci jede hlavně na obilnou a řepkovou slámu a seno.

Struktura výroby elektřiny v Rakousku

(meziroční srovnání)

Ukazatel

2016

2017

Výroba celkem (mld. kWh)

64,9

68,3

z toho podíl zdrojů v procentech

Fosilní paliva

27,9

29,7

Voda

62,9

59,7

Vítr, slunce,  ostatní zdroje

9,2

10,6

Témata:  Rakousko elektřina zemní plyn dřevo

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy