Rakousko chce omezit dovoz elektřiny a plynu spalováním dřeva

Rakousko by mohlo omezit svoji závislost na dovozu elektřiny a zemního plynu tím, že bude v elektrárenství více používat dřevo a dřevní odpad. Pomocí tohoto paliva se nyní v zemi vyrábí asi pět procent veškerého proudu.

Ilustrační fotografie
reklama

Alpská republika, která se důrazně vyslovuje proti jaderné energetice, musí v zimních odběrových špičkách často dovážet značné množství proudu, které se v zahraničí včetně Česka vyrábí  v uhelných a jaderných elektrárnách. Na nedávné výstavě o energetických úsporách  v hornorakouském Welsu, zaznělo, že podíl dovážené elektřiny v období, kdy panuje velký chlad  a navíc nefouká vítr, dosahuje až 70 procent.

Spolehlivost v zásobování elektřinou lze podle Rudolfa Freidhagera, předsedy Svazu pro využívání biomasy, výrazně zlepšit spalováním dřeva. "Dřevo nám skýtá obrovský energetický potenciál, jež je v jednotlivých regionech k dispozici," prohlašuje Freidhager.

Hans-Christian Kirchmeier, šéf představenstva společnosti IG Holzkraft, soudí, že větší využívání dřevní hmoty pro výrobu elektřiny a tepla je důležitá součást "trvale udržitelného rozvoje lesního hospodářství a lesní hygieny". Přispěje rovněž k vytváření nových pracovních míst, zejména ve venkovských oblastech. 

Rakousko má bohaté zásoby dřevní hmoty, která neustále přirůstá. Podle Sdružení rakouských dřevařů ročně přibývá 30,4 milionu krychlových metrů, z toho se vytěží a hospodářsky využijí přibližně dvě třetiny. V rakouských lesích zaujímajících téměř polovinu veškerého území státu, dosahují zásoby dřevní hmoty skoro 1,2 miliardy krychlových metrů.

Celkové dodávky elektřiny do rozvodné sítě loni v Rakousku proti roku 2016 stouply o 3,9 procenta na 74,9 miliardy kilowatthodin. Domácí výroba se zvýšila o 5,2 procenta na 68,3 miliardy kilowatthodin, vyplývá ze statistik, které v polovině března zveřejnila Mezinárodní agentura pro energii (IEA).

Energetické využití biomasy roste i v Česku. Elektrárny skupiny ČEZ vyrobily loni z biomasy téměř 573 milionů kWh, což představuje meziroční zvýšení o 14%. Větší část z toho představují elektrárny Hodonín a Poříčí, které spalují tradiční dřevní štěpku, menší biomasová elektrárna v Jindřichově Hradci jede hlavně na obilnou a řepkovou slámu a seno.

Struktura výroby elektřiny v Rakousku

(meziroční srovnání)

Ukazatel

2016

2017

Výroba celkem (mld. kWh)

64,9

68,3

z toho podíl zdrojů v procentech

Fosilní paliva

27,9

29,7

Voda

62,9

59,7

Vítr, slunce,  ostatní zdroje

9,2

10,6

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky