Teplý leden hnal stavebnictví vzhůru. V Praze se stavět nedaří, lidé míří do okolních obcí

Teplotně příznivý leden letos pomáhal stavařům, stavební produkce totiž v prvním měsíci letošního roku vzrostla meziročně o 33,6 procenta. Podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) byl letošní leden čtvrtým nejteplejším od roku 1961, zatímco ten loňský byl teplotně podprůměrný. Proto ten velký rozdíl. České stavebnictví tak do letošního roku vstoupilo pozitivně a může navázat na loňský celoroční růst o 2,1 procenta.

Ilustrační fotografie
reklama

Leden je z pohledu stavařů dlouhodobě nejslabším měsícem, na celoroční stavební produkci se podílí pouhými čtyřmi procenty. Pro celý sektor, který je významným zaměstnavatelem a výrazně se podílí na HDP, by bylo jen dobře, kdyby tento pozitivní vývoj pokračoval i v dalších měsících. Vše nasvědčuje tomu, že stavebnictví letos čeká dobrý rok. Na podzim budou komunální volby, které jsou vždy předznamenány horečným dokončováním nejrůznějších staveb. Více investovat do dopravní infrastruktury chce letos také stát, což se začíná projevovat v rostoucím množství silničních i železničních uzavírek.

Jednou z mála oblastí stavebnictví, které se stále nedaří, je bytová výstavba. Hlavně Praha, která byla dlouhá léta tahounem rezidenčního stavitelství, definitivně přišla o svou pozici. V bytových domech se na území hlavního města začalo v lednu stavět pouhých 36 bytů, což v porovnání s ostatními kraji stačí až na páté místo. S obrovským náskokem je první Středočeský kraj, kde se v prvním měsíci letošního roku začalo v bytových domech stavět 133 bytů. Pokud připočteme další 332 bytů zahájených v rodinných domech, je první místo středních Čech jasné.

Zvýrazňuje se tak trend přesunu bytové výstavby za hranice Prahy, protože prosadit stavbu bytového domu v hlavním městě začíná být složitější, než rozetnout gordický uzel. Pokud bude současný trend nepovolování staveb v Praze pokračovat, tak je otázkou, kde budou její obyvatelé v blízké budoucnosti bydlet. Všechny zájemce o práci a bydlení v hlavním městě totiž Středočeský kraj uspokojit nedokáže. Trend přesunu do okolních obcí přitom s sebou nese zvýšené nároky na dopravu, protože lidé budou muset více dojíždět, a to nejen do práce. Praha na tom jedině prodělá. Je proto nejvyšší čas odblokovat novou výstavbu a šlápnout na plyn. Jinak Prahu už brzy čeká obrovský kolaps.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky