Jak vznikají lži a manipulace? Unikátní pohled do nitra továrny na dezinformace

Světem hýbe skandál okolo tzv. trollích farem, továren na lži, neboli míst odkud profesionální lháři prostřednictvím internetu šíří dezinformace s cílem ovlivnit veřejné mínění. Jedním takovým místem je petrohradské sídlo ruské agentury All. Jak to uvnitř vypadá?

Ilustrační fotografie
reklama

Důležitou otázkou je, co vlastně člověka láká, aby se stal zaměstnancem továrny na lži? Zdá se, že velkou roli hrají peníze. Autoři falešných zpráv dostávají okolo 1400,- dolarů týdně, což je na ruské poměry velice solidní mzda.

„Prostě mi dávali peníze a já psal. Byl jsem mladý a nezajímal jsem se o morální stránku věci.“ přiznává po letech pro New York Times jeden z bývalých profesionálních trollů. Ten, jako mnoho jiných mladých lidí, chtěl původně najít práci v marketingu nebo novinařině.

Muž, jež si přeje zůstat v anonymitě a vystupuje tak pouze pod křestním jménem Alexej, uvádí, že byl jedním z prvních zaměstnanců trollí farmy. Jeho prvotním úkolem bylo vytvořit si tři blogy na populární americké stránce Live Journal a plnit je lživými informacemi.

Trollové podle něj pracují na dvanácti hodinové směny ve dne i v noci. Témata o nichž mají psát dostávají emailem. Podle Alexeje to často bývá Vladimir Putin, Donald Trump, hrdinství ruských vojáků nebo role USA v rozšiřování viru eboly.

Prací trollů také je vytvářet množství falešných profilů například na Facebooku. Ty měly, podle informací od bývalých zaměstnanců továrny, rozšiřovat hlavně základní tezi – v Rusku se žije pod Putinem dobře, v USA pod Obamou špatně. Měli přitom budit zdání, že jde o názory běžných občanů Ruska či USA. Dalším velkým tématem byla okupace Krymu. Ta byla prezentována jako historický úspěch Vladimira Putina.

Práce trollů je zároveň posuzována podle jasných kritérií. Každý z nich musí denně napsat alespoň 80 komentářů a sdílet 20 příspěvků. „Hlavním cílem bylo působit na mysl lidí. Ukazovat Rusko v dobrém světle a šířit negativní mínění o USA.“ říká Alexej.

Když u Alexeje opadlo prvotní nadšení vyvolané štědrým platem, začal dle svých slov pozorovat, že zdaleka ne všechno je normální. „Bylo to pořád dokola. Putin je dobrý, Putin je dobrý, Rusko se má dobře, Rusko se má dobře. Staly se z nás zombie.“ říká. V průběhu roku 2015 se tak rozhodl farmu opustit. Ne všichni si ale uvědomí, co se skrývá za jejich prací. „Většina z nich zůstala. Staly se z nich roztleskávačky režimu.“ dodává.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky