Češi jsou ostudní? Patříme mezi ty nejhorší, ukázal nový žebříček

Češi nedbají o svoje životní prostředí a zamořují tím jak svou zemi, tak i celou Evropu. Ukázaly to údaje několika světových organizací, které se shodují, že v Evropě patříme mezi ty nejtoxičtější země.

Ilustrační fotografie
reklama

Ekologové pravidelně porovnávají desítky zemí celého světa a upozorňují na ty, které nedbají o své životní prostředí. Patří mezi ně i Česká republika, která se s několika dalšími řadí mezi ty nejhorší v Evropě.

Odborníci hodnotí země na základě pěti enviromentálních faktorů, kterými jsou spotřeba energie na jednoho obyvatele, emise oxidu uhličitého ze spalování paliv, úroveň znečištění ovzduší, úmrtí způsobené znečištěným vzduchem a produkce energie z obnovitelných zdrojů. 

V celosvětovém měřítku dopadly podle dostupných údajů nejhůře Saúdská Arábie, Kuvajt, Katar, Bahrajn, Spojené arabské emiráty, Omán, Turkmenistán, Libye, Kazachstán a nakonec Trinidad a Tobago.

Naopak nejméně znečišťují svět země, kde průmysl není tak rozvinutý a automobilová doprava není úplnou samozřejmostí. Jsou to například Keňa, Tanzanie, Etiopie, Mosambik, Kamerun, Zambie, Indonésie, Zimbabwe, Brazílie a Kongo.

Z údajů, které poskytují Mezinárodní energetická agentura (IEA) a Světová zdravotnická organizace (WHO) vyplývá, že i v rámci Evropy lze nalézt země, které o své prostředí přílišně nedbají. Nejhůře je na tom Lucembursko, Bulharsko a Bosna a Hercegovina. V těsném závěsu se nachází Česká republika, Slovensko, Rusko a Bělorusko.

Na druhé straně žebříčku se nachází Španělsko, Portugalsko Francie a Švédsko. Poměrně malé znečištění produkuje také Velká Británie a Itálie. Německo, Norsko, Finsko a některé další země se nachází zhruba uprostřed pomyslného žebříčku.

Podle odborníků není radno míru znečištění podceňovat. Projeví se totiž v klimatických změnách, které by mohly mít katastrofální následky pro naši planetu. Ostatně ty už se postupně projevují, poslední roky byly totiž nejteplejší za posledních 115 let.

Témata: Česko | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky