Proč začít podnikat jako společnost s ručením omezeným?

PR - Kdo nechce být zaměstnán a chce se postavit na vlastní nohy, ten volí cestu podnikání. Zde se nabízí možnost mít živnost, nebo založit firmu. My se podíváme na cestu druhou. A spolu s ní na důvody, proč začít podnikat právě takto.

Ilustrační fotografie
reklama

Založení je hračkou

Mnoho lidí se obává, že je to něco složitého. Je fakt, že kdo se rozhodně pro založení svépomocí, ten zažije mnoho problémů. Podnikatel by však měl být chytrý a zvolit lepší cesty. O jaké se jedná? Je to komplexní zakládání sro takzvaně na klíč. Toto dnes nabízí celá řada společností, jako velmi zajímavou službu pro každého podnikatele. Pro ně je výhoda, že se nemusí o nic starat a firma jim je předána přesně podle požadavků. Stačí jenom uvést hlavní informace, jako:

  • Název firmy
  • Osoby ve firmách
  • Sídlo a vklad
  • I finančně to může být výhodnější

Podívejme se také na finanční stránku. Ta je spojena s tím, že u firmy vás nečekají žádné klasické odvody. To je jeden z hlavních důvodů, když si pokládáte otázku: vyplatí se živnost nebo sro? Tím lze na samotném začátku poměrně zajímavě ušetřit, jelikož musíme říci, že i minimální zálohy jsou u živnostníka poměrně vysoké. U společnosti s ručením omezením se jim lze vyhnout. I proto, že lze využít různé alternativní druhy zaměstnaneckého poměru.

Podnikat je možné ihned

Mnoho lidí srovnává živnost a klasickou firmu i z toho pohledu, s jakou rychlostí je možné začít podnikat. I zde se objevují jasné důvody právě pro firmu. Jak je to možné? Nemusíte jít vždy cestou klasického založení. Kdo chce svůj byznys rozjet v podstatě ihned, může zakoupit ready made společnosti. Zakoupí tak již existující firmu, u které tak není nutné absolvovat klasické založení, jelikož dojde jenom k přepisu na nového majitele. A to vše výrazně zrychlí. U této cesty nesmíme zapomenout na výčet několika dalších výhod, které ready made mají.

  • Jsou za dobrou cenu
  • Mohou být i starší
  • Nemají žádné dluhy ani závazky

Firma vypadá prestižněji

Podívejme se také na to, jaký můžete při svém podnikání budit dojem. Je jasné, že každý podnikatel chce budit jenom ten nejlepší dojem. A právě k tomu je společnost s ručením omezením jako stvořená. To proto, že firma vždy vypadá lépe, než jenom obyčejná živnost. Do budoucna tedy velmi důležitý krok, hlavně když chcete získat lepší klienty.

Připomeňme, že celkový dojem lze vylepšit i tím, že budete mít sídlo na dobrém místě. Jak na to? Lákadlem je prestižní virtuální kancelář Bratislava. Může být umístěna ve známých lokalitách, které navozují dojem něčeho lepšího. Hlavně v porovnání s živností, kde je adresa podnikání spojena často s trvalým bydlištěm. A to profesionálně vůbec nepůsobí.

Firma je převoditelná

Živnost jako taková je spojena jenom s konkrétní osobou. Pokud se rozhodně skončit s podnikáním, zaniká i živnostenské oprávnění. Společnost s ručením omezením je však právnickým subjektem. Kromě toho, že u něho lze provádět změny třeba v osobách jednatelů a společníků, tak zabezpečíme změnu sídla firmy. Dále není problém firmu i převézt na někoho jiného. Rodiče ji mohou přepsat na své potomky, stejně jako není žádným problémem ani případný prodej společnosti. To u živnosti možné není, což se může za několik let při rozjetém podnikání jevit jako celkem velký problém.

Ručení jenom do výše základního kapitálu
Ne vždy je podnikání úspěšné. Mnohdy, vlivem různých okolností, nemusí dopadnout dobře. V takovém případě je dobré myslet na to, jak je to s ručením za závazky. Pokud za ně takzvaně nemůžete, je společnost s ručením omezením výhodnější. Proč? Jelikož ručíte jenom do výše svého základního kapitálu. Jinak je tomu u běžné živnosti, kde je třeba počítat s tím, že ručíte i svým vlastním, tedy svým soukromým majetkem.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky