Babiš byl veden jako agent StB oprávněně. Co je vlastně v jeho spisu?

Babiš byl veden jako agent StB oprávněně. Na Slovensku definitivně prohrál spor. Mluví o něm všichni, ale četl jej málokdo. Řeč je o slavném svazku StB reg.č. 25085 o Ing. Andreji Babišovi, čili spisu, jež si komunistická StB vedla na Andreje Babiše. Co v něm vlastně je?

Andrej Babiš
reklama

Andrej Babiš tvrdí, že nic nepodepsal a agentem StB nebyl. Ve svazku ale stojí něco jiného. Dle záznamů  Babiš vázací akt podepsal dne 11. 11. 1982 v době od 16:30 do 18:00 ve vinárně U obuvníka. V dokumentech najdeme detailní popis inkriminované schůzky. Autor dokumentu píše, že hned v úvodu setkání byla vyhodnocena dosavadní spolupráce Andreje Babiše s orgány StB a byla vyhodnocena kladně.

„Kandidát uvedl, že plně chápe potřebuje boje proti činnosti vnitřního i vnějšího nepřítele zaměřené proti zájmům ČSSR.“ stojí dále v záznamu. Babiš dle záznamů agentům StB řekl, že spolupráci s nimi vítá. „Zdůraznil, že v minulosti po prvním kontaktu uvítal možnost kompetentním orgánům poukázat na nedostatky, s kterými se při práci setkává a které poškozují naše národní hospodářství,“.

Babiš se ale také bál, aby se jeho styky s StB neprovalily. „Vyjádřil spokojenost s dosavadním způsobem setkávání se. Ale současně vyjádřil obavu z odhalení styků s Bezpečností, což by ho značně poškodilo v práci.“ stojí ve spisu. Estébáci dále po Babišovi chtěli další informace.

Ptali se ho například, jak jeho okolí reagovalo na úmrtí sovětského vůdce Brežněva. „Kandidát byl dále vytěžený k ohlasům na smrt soudruha Brežněva.“. Co Babiš vypověděl, nevíme. Části „spisu Bureš“ byly totiž skartovány. K jejich zničení došlo dle záznamů 4. prosince 1989, čili necelé tři týdny po Sametové revoluci.

Agenti se Babiše dále ptali, zda chce pokračovat ve spolupráci. „Jmenovaný souhlasil“ stojí ve zprávě. Poté mu byl „předložený k podepsání písemný závazek, který byl zakamuflovaný do propagační brožury. Kandidát po přečtení závazek podepsal bez dalších otázek a souhlasil, aby bylo i nadále používáno krycí jméno Bureš.“.

„Kandidát bez výhrad přijal návrh ke spolupráci s orgány kontrarozvědky a zdůraznil, že chápe svojí morální povinnost pracovníka zahraničního obchodu svým dílem přispívat k ochraně našeho státu a čs. ekonomiky před nepřátelskou činností.“ stojí ve spisu.

StB si dále pochvaluje, že „byly potvrzeny naše předpoklady o ochotě a schopnostech jmenovaného ke spolupráci“. Babiš též obdržel instrukce a byl zaúkolován pro další období. Čekaly ho totiž pracovní cesty do Rakouska a Německa. Ve spojitosti s nimi byl „úkolovaný k obranným úkolům“.

Bylo také dohodnuto heslo pro kontakt. To znělo „nesu vám materiály od pana Bureše“. V závěru zprávy estébáci uvádějí, že Babišův příchod i odchod do vinárny proběhl hladce a bez prozrazení a během schůzky se projedlo a propilo 65,- Kčs.  

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky