Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Prezidentské volby rozdělily Česko. Zeman zvítězil, Drahoš prohrál jen o 152 tisíc hlasů

Miloš Zeman
Miloš Zeman
Foto: Mikuláš Křepelka, EuroZprávy.cz

Miloš Zeman byl podruhé zvolen prezidentem. Uspěl s 51,4% výsledkem. Jiří Drahoš obdržel 48,6 % hlasů.

Miloš Zeman vyhrál v 4 653 českých obcích, tedy v 74,4 % z celkového počtu. V minulé přímé prezidentské volbě v roce 2013 získal coby vítěz druhého kola vyšší podíl hlasů než druhý kandidát v 5 170 obcích.„Nejvyšší podporu voličů měl Miloš Zeman v Lišanech na Lounsku, 93,9 %. Jiří Drahoš získal největší podíl hlasů v obci Strážné na Trutnovsku, 87,0 %. Ve 49 obcích získali oba kandidáti stejný, 50% podíl hlasů,“ řekla místopředsedkyně ČSÚ Eva Krumpová.Nejvýrazněji zvítězil Miloš Zeman v Moravskoslezském kraji, kde obdržel 62,3 % hlasů. Tentýž kraj opanoval i v roce 2013 s 67,3 %. Jiří Drahoš nejvýrazněji ovládl Prahu s 68,8 % hlasů.

O vítězi druhého kola volby prezidenta rozhodlo 5 554 596 platných hlasů. Volební účast dosáhla 66,6 %, o 7,5 procentního bodu více než v roce 2013. Nejvyšší volební účast byla v obcích Čilá na Rokycansku a Lubné v okrese Brno-venkov. Naopak nejméně voličů přišlo k volbám ve Zběšičkách na Písecku. Mezi oběma koly volební účast nejvíce vzrostla v Hadravově Rosičce v Jindřichohradecku, nejvýrazněji se snížila v Horním Meziříčku.V nejmladší české obci Nupaky ve středních Čechách získal Miloš Zeman 30,1 % a Jiří Drahoš 69,9 % hlasů. Ve Vysoké Lhotě na Pelhřimovsku, obci s nejvyšším průměrným věkem obyvatel, hlasovalo pro kandidáta obhajujícího prezidentský mandát 14,3 % voličů a pro bývalého předsedu Akademie věd ČR 85,7 %.„Z pohledu Českého statistického úřadu proběhly volby bez sebemenších problémů. Zpracování výsledků běželo řádně a hladce. Přípravě na zpracování jsme věnovali opravdu velkou pozornost, včetně školení okrskových volebních komisí a technickým opatřením. Žádné technické potíže nenastaly,“ sdělil místopředseda ČSÚ Marek Rojíček.První okrskové výsledky byly známy v čase 14:16 hod., a to v Sedlčanech na Příbramsku. Konečné výsledky byly zpracovány v čase 19:50 hod., jako poslední odevzdala zápis komise v Malé Skále na Jablonecku. Konečné výsledky jsou k dispozici na webu volby.cz. V pondělí je ČSÚ předloží ke schválení Státní volební komisi.

Témata:  prezidentské volby 2018 Miloš Zeman Jiří Drahoš

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:17

Hypotéka na refundaci: Pomůže získat peníze na dokončení stavby nebo rekonstrukce

Potřebujete dokončit rekonstrukci, ale úspory na vašem účtu se tenčí? Pomůže vám hypotéka na refundaci. Proplatí vám prostředky, které už jste do nemovitosti vložili. A dá vám tak peníze na dokončení oprav. 

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy