Čokoláda v lednici? Věc, kterou dělá skoro každý, je prý úplně špatně

Čokoláda skladovaná v lednici. Někteří lidé to dělají, pokud jste mezi nimi i vy, měli byste okamžitě přestat. Podle odborníka na čokoládu Lukea Owena Smithe by sladké pokrmy nikdy neměly být skladovány v lednici, i když je teplé počasí. Proč? To řekl britskému deníku The Sun.

Ilustrační fotografie
reklama

Luke Smith, jenž vlastní internetový obchod nazvaný Chocolate Bar, řekl zpravodajskému serveru Stuff na Novém Zélandu, že nižší teplota sladkostí může dost výrazným způsobem zkazit jejich chuť.

V rozhovoru prohlásil, že chlazení čokolády v lednici způsobuje, že je sladkost "jednotvárná" a "neuvolňuje chuť". "Extrémně nízké teploty mohou změnit chuťovou konzistenci úplně stejně jako vysoké teploty," dodal.

Místo toho by měla být podle něj čokoláda uskladněna v chladné temné skříni s teplotou nejlépe mezi 10 a 20 stupni Celsia. Ideální teplotou je střed - 15°C. Zároveň dodává, že čokoláda by měla být umístěna do lednice jen v případě, kdy pokojová teplota překročí úroveň 28°C.

Vzhledem k tomu, že kakaové máslo pohlcuje chuť a vůni, doporučuje Smith před uložením do lednice uchovávat čokoládové produkty v hermeticky uzavřeném obalu, aby si zachovaly chuť.

Dalším důvodem, proč zvolit lednici až jako poslední místo na skladování čokolády, je jev, kterému se říká "kvetení cukru" (v originále "sugar bloom" - pozn. red.).

K tomu dochází, když je čokoláda po nějaké době chlazení okamžitě vystavena teplejšímu vzduchu. To způsobuje na povrchu čokolády kondenzaci, která rozpouští část cukru. Tato část následně znovu krystalizuje, což zanechá na povrchu zrnitou bílou vrstvu.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky