Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Podvody farmaceutických firem? Vědci varují před multivitamíny

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Pokud patříte k těm lidem, kteří polykají multivitaminy ve velkém, Australský lékařský svaz (AMA) má nemilou zprávu. Zdravější nebudete. Podle expertů z vás ale mají radost farmaceutické firmy.

Nějaký druh vitaminů či doplňků užívá sedm z deseti Australanů, odborníci ale zpochybňují jejich účinnost i místo, které okupují v lékárnách.

Podle docenta Kena Harveyho z Univerzity Monash v Melbourne existuje velmi málo důkazů, které by naznačovaly, že multivitaminy skutečně fungují. "Potřebujete hlavně dobrou stravu. Peníze za multivitaminy jen vymočíte do záchodové mísy," řekl Harvey.

Zastánci multivitaminů a dalších doplňků tvrdí, že jejich užívání je potřeba na vyvážení špatné stravy Australanů, poznamenala australská tisková agentura AAP. Průzkumy ukázaly, že 52 procent obyvatel Austrálie nejí doporučované množství ovoce denně a téměř 92 procent jich zanedbává doporučený příjem zeleniny. Svaz AMA se ale obává, že mnohé produkty jako například Bachovy bylinky či kapky dostávají legitimní status čistě proto, že se prodávají v lékárnách. Důkazy o jejich účinnosti přitom chybí.

Kyselina listová sice hraje důležitou roli v těhotenství a železo se předepisuje lidem trpícím anémií, ale multivitaminy pokládá většina lékařů za vyhazování peněz. "Spousta Australanů z toho má jen velmi drahou moč," dodal Gannon.

Témata:  léky lidé

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy