Péče o zdraví zaměstnanců dostává v poslední době zcela nový rozměr

V úspěšných firmách velmi dobře vědí, že zdraví zaměstnanci podávají lepší a kvalitnější výkony. Proto by mělo být zdraví jejich zaměstnanců na prvním místě.

Ilustrační fotografie
reklama

Pokračujícím trendem v oblasti péče o zaměstnance bude pro tento rok, vedle příspěvků na sport, oblast péče o zdraví zaměstnanců a prevence nemocem. Ať už firmy přistupují k zavádění příspěvků na zdravotní potřeby a léky nebo k výstavbě vlastních rehabilitačních center, tyto aktivity jednoznačně přispívají ke spokojenosti a lepšímu zdraví zaměstnanců. Také poskytování různých zdravotních služeb je ve firmách stejně jako loni stále oblíbenější i díky malé nezaměstnanosti, kdy se zaměstnavatelé snaží získat nové pracovníky.

Ještě před pár lety bylo největší firemní investicí v oblasti zdraví vyslání nového pracovníka na povinnou preventivní prohlídku. Tyto doby jsou již naštěstí za námi. Firmy v posledních letech stále zlepšují poskytovanou péči o své zaměstnance i kvalitu pracovního prostředí.  Ať už se jedná o sedavé kancelářské zaměstnání nebo práci ve výrobě, zaměstnancům hrozí při špatných podmínkách zhoršení jejich fyzického stavu, ale i psychiky.

Investice do zdraví zaměstnanců

Péče firem o zdraví zaměstnanců v poslední době dostává zcela nový rozměr. Už se nejedná o pouhé příspěvky na léky a vitamíny, ale o opravdovou snahu o prevenci úrazů, onemocnění a civilizačních chorob. Příkladem firmy, která myslí péči o zaměstnance opravdu vážně, je nošovická automobilka Hyundai, která v lednu tohoto roku otevřela novou budovu Centra zdraví, zaměřeného na prevenci chorob z povolání a celkové zlepšování zdravotního stavu zaměstnanců. Cílem centra určeného výhradně zaměstnancům je kompenzace náročného zaměstnání v automobilce. Doporučené druhy cvičení budou zaměstnancům určeny na základě odborného vyšetření lékařkou. Vedle klasických služeb, jakými jsou tělocvična s posilovnou, bude mezi poskytované procedury patřit i vodoléčba, elektroléčba, laserová terapie a masáže. Připraveny jsou navíc skupinové lekce jako pilates, jóga a kruhové tréninky.

„Centrum zdraví funguje asi měsíc ve zkušebním provozu. Za tuto dobu se ukázalo, že muži z výroby se nejčastěji věnují silovému cvičení, zaměstnanci z kanceláří vyhledávají spíše kardio. Jsou tak vidět reálné potřeby obou skupin zaměstnanců. Největším neduhem kancelářských zaměstnanců bývají bolavá záda a stres. Cvičení se zvýšenou tepovou frekvencí je dobrou prevencí nadváhy hrozící z neustálého sezení a navíc pravidelná aktivita pomáhá vyčistit mysl a zapomenout na stres z práce,“ říká Kimberley Oborná, expertka v péči o zdraví zaměstnanců a zkušená fitness trenérka. Naopak zaměstnanci ve výrobě potřebují zpevnit své vnitřní i vnější svalstvo, aby mohli předcházet pracovním úrazům při manipulaci s těžkými předměty. Dobrá kondice je také základem k prevenci pracovních úrazů. Tyto aktivity by měly být ideálně spojeny i s masážemi, vodoléčbou a rehabilitacemi,“ dodává Kimberley. Se zaměstnanci s většími pohybovými problémy cvičí Kimberley v rámci jejich pracovní doby individuálně. „Je důležité, aby si správně osvojili techniku základních cviků a svému tělu opravdu pomohli co nejvíce,“ upozorňuje.

Ne všichni zaměstnavatelé mohou investovat do rehabilitačních center pro své zaměstnance. Proto se svým zaměstnancům snaží poskytovat příspěvky na permanentky do fitness center, wellness a masáže nebo delší dovolenou. Mezi oblíbené zaměstnanecké výhody, hlavně ve velkých městech, patří multisport karta, díky které si mohou zaměstnanci vybrat pohybovou aktivitu přímo podle svých preferencí. „Chceme, aby naši zaměstnanci, kteří většinu svého času stráví u počítače, byli zdraví a v dobré pohodě. Multisport karta je dobrý způsob, jak jim zajistit sportovní vyžití mimo pracoviště. Každý si navíc vybere, co mu vyhovuje. Aby měli naši zaměstnanci kdy kartu využít, poskytujeme jim až 8 týdnů dovolené.“ říká Rostislav Starý z firmy Konektor Social.

Nejrůznější aktivity svých zaměstnanců podporuje i firma Nestlé. „Zaměření na výživu a vyvážený životní styl je pro Nestlé klíčové. Tuto oblast nezanedbáváme ani u našich zaměstnanců. V pražské centrále mají k dispozici nejrůznější wellness aktivity – od pravidelných masáží, přes možnost ergonomicky nastavit pracoviště až po sportovní turnaje. Prostřednictvím sociálního fondu podporujeme pravidelné týmové sportování zaměstnanců. Budova je též vybavena „wellness“ zasedačkou,“ říká Andrea Brožová z Nestlé.

Firmy neopomíjejí ani duševní zdraví zaměstnanců

Ačkoliv firmy stále více dbají na fyzické zdraví svých zaměstnanců, mnohé z nich nezapomínají ani na péči o zdraví duševní. Právě psychika často hraje hlavní roli ve spokojenosti a pohodě zaměstnance. Většina lidí své duševní zdraví zanedbává a přehlíží, což může v důsledku vést k dlouhodobým potížím. Některé firmy proto začínají obsazovat i pozici firemního psychologa, který zaměstnancům pomůže vyrovnat se s nenadálými i dlouhodobými problémy.  

Podle psycholožky Aleny Stoklasové působící v novém Centru zdraví společnosti HMMC se problémy, které se zaměstnanci řeší, dělí na dvě hlavní skupiny. První z nich jsou problémy soukromého rázu, nejčastěji se jedná o vztahy v rodině a s přáteli. Druhou skupinou jsou vztahy na pracovišti. „Nejčastěji se na mě obrací manažeři a vedoucí jednotlivých týmů, se kterými řešíme vztahy mezi jejich zaměstnanci a nejlepší způsob jednání s nimi, tak aby na pracovišti panovala dobrá a přátelská atmosféra,“ říká Alena Stoklasová. Dobrým doplňkem práce psychologa na pracovišti je pořádání různých školení zaměřených na osobní rozvoj zaměstnanců.

Investice firem do oblasti zdraví svých zaměstnanců jsou jedním z možných řešení, které dlouhodobě snižují nemocnost zaměstnanců i úrazovost na pracovišti. Díky dobré fyzické i psychické kondici dochází ke zvýšení efektivity vykonávané práce. V důsledku je tak spokojen nejen zaměstnanec ale i zaměstnavatel.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky