dTest chystá hromadný přechod zákazníků za levnější elektřinou a plynem

Spotřebitelská organizace dTest vyhlašuje uspořádání nové aukce s cílem vysoutěžit pro velkou skupinu zákazníků výhodnější nabídku dodávek elektřiny a plynu. Rozhodla se tak kvůli úspěchům loňské i předloňské hromadné změny dodavatelů energií, kdy domácnosti ušetřily v průměru 5 456 korun ročně za plyn a 1 919 korun ročně za elektřinu. Kampaň s názvem „Chci výhodnější energie“ startuje dnes, aukce proběhne 8. března 2018.

Zemní plyn
reklama

Nejvíce mohou ušetřit lidé, kteří mají vyšší spotřebu, například bydlí v rodinných domech, a zároveň mají dlouholetou smlouvu nebo ještě nikdy dodavatele energií neměnili. Domácnosti se mohou nezávazně registrovat ode dneška až do dne aukce na webové stránce www.chcivyhodnejsienergie.cz.

Zásady slušného zacházení zaručeny

V čem se hromadná změna dodavatelů pořádaná dTestem liší od podobných aktivit komerčních subjektů? „Přidanou hodnotou naší kampaně je to, že požadujeme od zapojených dodavatelů férové obchodní podmínky. To znamená, že s námi se nemusíte bát automatického prodlužování smlouvy na dlouhá období ani vysokých pokut za její předčasné ukončení. Uzavřenou smlouvu můžete kdykoli bez sankcí vypovědět,“ říká ředitel dTestu Martin Černý a dodává: „Zmíněné nešvary bohužel stále patří k běžné praxi na českém energetickém trhu.“

Automatické prodlužování smluv na další dobu určitou je problém zejména proto, že lidé často nevědí, kdy jim smlouva končí. Součástí smluv na dobu určitou totiž bývá ustanovení, kterým dojde k prodloužení smlouvy na další dobu určitou, pokud zákazník ve stanovené lhůtě nevyjádří svůj nesouhlas. Smlouvu pak nelze vypovědět buď vůbec, nebo jen se zaplacením smluvní pokuty, jejíž výše může nemile překvapit. „Smluvní pokuty mohou být v řádech tisíců korun, známe ale i případy, kdy se jedná o 90 % ceny energií, k jejichž odběru se spotřebitel zavázal,“ uvádí Martin Černý.

Domácnosti se registrují nezávazně

V České republice existuje stále mnoho domácností, které zůstávají u dominantních dodavatelů, s nimiž uzavřely smlouvu již před mnoha lety, a tudíž odebírají zbytečně drahou elektřinu a plyn. „Pro velký zájem spotřebitelů pořádáme aukci energií již třetím rokem. Chceme dát lidem možnost, aby se spojili a žádali od dodavatelů energií výhodnější podmínky a lepší ceny. Jsme nezisková organizace, takže na rozdíl od komerčních subjektů neděláme aukci pro vlastní obohacení, případný výtěžek z aukce používáme k financování služeb poskytovaných všem spotřebitelům v České republice,“ vysvětluje Martin Černý a dodává: „Velkou výhodou naší aukce je to, že účast je pro spotřebitele nezávazná a bezplatná.“ O přechodu k vítěznému dodavateli se mohou domácnosti rozhodnout až na základě konkrétní nabídky od vítěze aukce. Je jen na nich, jestli nakonec k vítěznému dodavateli přejdou, nebo ne. Spotřebitelé se tudíž nemusí bát, že by na ně nový dodavatel energií jakkoliv tlačil. Odběratelé, kteří se rozhodnou přejít k novému dodavateli, získají smlouvu s fixací ceny na jeden rok.

Hromadné aukce v zahraničí

Hromadná změna dodavatelů energií je v Evropě běžnou metodou, jak ušetřit peníze. Funguje na principu kolektivního nákupu: čím více lidí se zapojí, tím silnější vyjednávací pozici mají, a tím lepší podmínky dodávek elektřiny a plynu mohou získat. Kolektivní změny dodavatele energií pořádají také spotřebitelské organizace v zahraničí, např. v Rakousku, Nizozemí, Belgii, Francii, Španělsku, Itálii, Slovinsku, Dánsku nebo Velké Británii. V Rakousku tímto způsobem změnilo v letech 2013–2017 dodavatele 117 700 domácností, v Nizozemsku v letech 2011–2016 více než 439 000 domácností. Spotřebitelé v EU v tomto období ušetřili díky hromadné změně dodavatelů více než 271,5 milionu eur za spotřebu elektřiny a plynu. Díky aukcím pořádaným členy evropské spotřebitelské organizace BEUC změnilo dodavatele energií více než 1,2 milionu evropských domácností.

Ceny energií porostou

Podle odborných prognóz ceny energií dlouhodobě porostou. V letošním roce se cena elektřiny zvýší v průměru o čtyři až pět procent. V případě plynu by se mohlo rovněž jednat o jednotky procent. Spotřebitel, který přejde k novému dodavateli v rámci kampaně „Chci výhodnější energie“, získá spolehlivé dodávky elektřiny a plynu s garancí ceny na jeden rok.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky