Dokonalé ekonomické cítěné? Malé děti překvapily odborníky

Děti jsou pro lékaře a vědce stále záhadou. Podle odborníků dokáží spoustu věcí, kteří dospělí zapomínají, a jednou z nich je i ekonomické cítění. Ukázal to výzkum vědců z Harvardovy univerzity a Massachusettského technologického institutu.

Ilustrační fotografie
reklama

Vědci zjistili, že už v deseti měsících dokážou děti spočítat, jak určité osobě záleží na nějakém předmětu. Přijdou na to pozorováním, kolik úsilí vynakládá osoba na to, aby ho získala.

Pro vědce je to naprostá novinka. Dosud si totiž mysleli, že takto malé děti nejsou schopny přemýšlet nad různými procesy a už vůbec ne nad těmi, na jejichž základě se dělají rozhodnutí. 

Na stránkách MIT popsali, jak k tomuto závěru dospěli. Nejprve pustili skupině desetiměsíčních dětí různá animovaná videa, na kterých usmívající se růžová postavička musela dosáhnout svého cíle, předmětu modré barvy.

V prvním případě přeskočí postavička nízkou zeď, aby se dostala k modrému předmětu. Pak ale odmítne přeskočit středně vysokou zeď. V dalším vidu ale postavička přeskočí středně vysokou zeď, aby se dostala k předmětu, pak ale nemá odvahu přeskočit vysokou zeď.

Nakonec dětem promítli scénu, kde si postavička může vybrat jeden z předmětů, které se objevily na předešlých záběrech. Logicky by se mohlo zdát, že si postavička vybere ten, který byl za vyšší zdí, kvůli němuž musela vynaložit více úsilí. A ke stejnému názoru dospěla i miminka.

Podle odborníků malé děti chápou kroky osob sofistikovaně. Základní matematika, která je základem analýzy, se kterou ekonomové pohlížejí na racionální volby, je pro novorozence intuitivní, ačkoliv zatím ani nemluví a neumí počítat. 

Podle vědců je závěr studie jednoznačný. Kojenci pečlivě pozorují všechno, co se kolem nich děje, tvrdí prezident Italské pediatrické společnosti, profesor Alberto Villani. Podle něj není náhoda, že se dítě chová různě podle toho, s jakým člověkem právě je. Pozoruje totiž úsilí druhých.

Témata: děti | ekonomika | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky