V neděli proběhne slavnostní rozsvícení vánočního stromu na Pražském hradě

První adventní neděli paní Ivana Zemanová, první dáma České republiky, slavnostně rozsvítí vánoční strom na Pražském hradě a zahájí tak již 20. jubilejní ročník charitativní sbírky ve prospěch ohrožených dětí v péči SOS dětských vesniček. Ta potrvá až do 6. ledna.

Pražský hrad
reklama

Slavnostní rozsvícení vánočního stromu a zahájení sbírky se uskuteční 3. prosince 2017 v 16.30 hodin na náměstí U Svatého Jiří na Pražském hradě. Podobně jako v předešlých letech, i v letošním roce bude rozsvěcení doprovázeno hudebním programem. Kromě Hudby Hradní stráže vystoupí i dětský pěvecký sbor Rolnička Praha pod vedením sbormistra Karla Virglera.

Záštitu nad sbírkou převzala už popáté manželka prezidenta republiky paní Ivana Zemanová. Pokračuje tak v tradici vánočních sbírek ve prospěch SOS dětských vesniček, kterou odstartovala v roce 1968 Irena Svobodová, manželka prezidenta Ludvíka Svobody. Na ni navázala Olga Havlová, přičemž první porevoluční sbírka ve prospěch SOS dětských vesniček na hradě proběhla v roce 1992.

„Začátkem devadesátých let byla sbírka ohromně úspěšná, v roce 1993 se vybralo neuvěřitelných 1,9 milionů korun. Počet sbírek i organizací pomáhajících dětem od té doby značně narostl, proto jsou výtěžky v posledních letech mnohem skromnější. Budeme moc rádi, pokud lidé přijdou podpořit ohrožené děti,“řekla národní ředitelka SOS dětských vesniček Jindra Šalátová.

Slavnostní rozsvěcení vánočního stromu je určeno široké veřejnosti a je přístupné bezplatně. Do kasičky pod vánočním stromem na Pražském hradě mohou lidé přispět až do 6. ledna 2018. Výtěžek podpoří činnost pražského zařízení SOS Sluníčko, které přijímá děti v krizové situaci, jež potřebují okamžitou pomoc.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky