Představuje brexit nebezpečí pro Evropu? Jakou roli Velké Británii ponechat?

Velká Británie vlastní jaderné zbraně a navíc sedí v Radě bezpečnosti OSN, vynechat je proto z obrany Evropy tak zcela nejde. Jakou roli jim ale ponechat? ptají se teď evropští poslanci. Spojené království představuje taky jeden z nejsilnějších členů NATO, bez jejich pomoci byla aliance vážně oslabená.

Ilustrační fotografie
reklama

Jednání o fungování evropské obrany i po brexitu se povede příští čtvrtek, čímž by se měla začít druhá fáze plánování odchodu. Skeptikové však poukazují na to, že první fáze ještě není ukončená a rozhodně se neobešla bez problémů, na druhou fázi je tak možná ještě příliš brzo.

Zatímco středoevropské a východoevropské země by rády měly i nadále Velkou Británii za zády, Berlín uvažuje nad tím, že by Evropská unie nabídla Britům zvláštní postavení a i vojenské projekty do budoucna by počítaly s účastní Velké Británie. To zní jako ideální řešení, ale i tady budou chtít mít Paříž s Berlínem navrch a nenechají si ujít možnost, jak brexit ještě více "znáročnit".

Jiné hlasy z Evropského parlamentu zase mluví o tom, že by měla být nejdříve dokončená první fáze jednání, než budou přemýšlet o té další. Největší problémy přitom čekají za dveřmi. Doposud se Britové s představiteli Evropské unie neshodli vůbec na ničem, i když panuje všeobecný souhlas s tím, jak by měla vypadat budoucnost evropských občanů ve Velké Británii a britských migrantů žijící v EU.

Reálně také hrozí, že k brexitu nadejde i bez jakékoliv smlouvy. To by však silně ohrozilo budoucí vztahy včetně společné obrany. Momentálně se může i třetí strana zapojit do společných evropských operací, ovšem nemají jediné slovo v tom, jakým způsobem bude mise probíhat. Pokud tohle bude i situace pro Londýn, pak se Britové mohou rozloučit s možností, že by někdy mohli zasahovat do vojenské expanze Evropy.

Nemluvě o tom, jakým způsobem to zasáhne do fungování NATO. Doteď mají Britové postavení evropského lídra a na nich je, aby řídili a koordinovali společné vojenské operace všech států. S brexitem však musí přijít změna i v téhle oblasti. Speciální postavení pro Londýn se však velmi nelíbí Turkům, kteří o podobné podmínky bez úspěchu usiluje již dlouhodobě.

Problém s brexitem spočívá v tom, že Evropa nemůže zcela odříznout Spojené království, aniž by přitom sama neutrpěla nějaké škody. Ponechat je ve společné obraně taky není možné, protože by tím došlo k diplomatické krizi s Tureckem. A nakonec západní a východní Evropa se nedokáže shodnout v tom, jaké podmínky Britům dají. Brexit je tak dalším problémem kromě uprchlíků, který prohlubuje propast mezi zakládajícími členy EU a nově přicházejícími.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky