Schola Pragensis: největší přehlídka středních a vyšších odborných škol v Česku

Téměř 80 tisíc žáků devátých tříd čeká rozhodnutí, jakou školu dál studovat. Ve výběru jim pomůže výstava Schola Pragensis – největší přehlídka středních a vyšších odborných škol v Česku, na které se letos představí 151 vystavovatelů. Proběhne od 23. do 25. listopadu v Kongresovém centru Praha. Vstup pro všechny je zdarma.

Ilustrační fotografie
reklama

Jak si vybrat nejvhodnější studijní obor, jak se zorientovat v bohaté nabídce středních škol nebo jaká povolání mají největší šanci na trhu práce – s tím pomůže 22. ročník přehlídky středního a vyššího odborného školství Schola Pragensis. „Naše škola se výstavy účastní od prvního ročníku. Letos naleznou návštěvníci akce stánek naší školy pod číslem 202 ve druhém patře Kongresového centra Praha. Každý zájemce zde může získat veškeré informace o průběhu studia, o aktivitách školy a možnostech uplatnění po absolvování. Současní žáci školy budou na výstavě prezentovat reálné činnosti charakterizující vybrané řemeslné obory – truhlář, malíř a lakýrník, sklenář, klempíř, kominík a další. Část stánku bude vyhrazena zahradnickým oborům. Tradičně bude zahradnická prezentace spojena s prodejem výrobků našich žáků. Na místě budou i pedagogové školy a zároveň pracovníci studijního oddělení, kteří budou poskytovat informace všem zájemcům o studium nebo návštěvu školy. Chybět nebude výstava výrobků našich žáků,“ řekl Miloslav Janeček, ředitel Střední odborné školy Jarov (SOŠJ).

Na výstavu každoročně dorazí přes 30 tisíc návštěvníků. Potenciální zájemci o studium na vybrané škole se mohou v reálu přesvědčit, co daná škola nabízí, navíc mají možnost porovnání s jinými školami. Na své si přijdou zájemci o řemeslo i moderní technologie. „Při výběru střední školy je třeba řídit se i zálibami žáka. Například u našich uchazečů očekáváme zájem o techniku a počítače jako takové, určitě by neměli mít odpor k matematice, protože i ta je během výuky využívána.Právě s tím, jaké nároky jsou na žáky na naší škole kladeny, se mohou uchazeči seznámit v našem stánku 232. Zde nás prezentují učitelé i současní žáci, kteří jsou připraveni zájemcům zodpovědět veškeré dotazy. Uchazečům představí konkrétní předměty, obecné informace o škole i její vybavení, které patří k nejlepším v Česku – vše s pomocí moderních technologií,“ uvedl Martin Vodička, ředitel Soukromé střední školy výpočetní techniky (SSŠVT).

Schola Pragensis je určená nejen žákům 8. a 9. tříd základních a speciálních škol, ale i široké veřejnosti. „Mezi návštěvníky převažují žáci základních škol se svými rodiči, v posledních letech se však častými návštěvníky Scholy Pragensis stávají dospělí se zájmem o rekvalifikaci anebo doplnění vzdělání. Letošní ročník představí celkem 151 vystavovatelů, z čehož bude 125 škol. Dále se představí cechy a oborové organizace. Součástí výstavy bude už tradiční dvoudenní celorepublikové finále dovednostní soutěže oboru instalatér. I v letošním roce jsou připravené dvě soutěže pro všechny návštěvníky o hodnotné poukázky na odběr sportovního zboží.  Ve čtvrtek, tedy v den zahájení výstavy,  je na programu prezentace chemických pokusů včetně ohňostroje,“ popsal 22. ročník výstavy Pavel Dvořák, specialista koncepce školství a dalšího vzdělávání Magistrátu hlavního města Prahy.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky