Zlý králík útočí. Nebezpečný virus napadá počítače

Bezpečnostní tým Cisco Talos odhalil nový útok ransomwaru, který se jmenuje Bad Rabbit. Nebezpečný software se šíří stejným způsobem jako nedávný globální útok ransomwaru Nyetya, jedná se tedy o virus typu červ.

Ilustrační fotografie
reklama

Útoky směřují zejména na východní Evropu a Rusko. Do zařízení se škodlivý software dostane tak, že jej uživatelé stáhnou a spustí v domnění, že jde o aktualizaci oblíbeného nástroje Flash Player. Uživatelům, kteří navštíví infikované webové stránky, se zobrazí aktualizační okno s možnostmi „Remind later“ a „Install“. Obě varianty ale vedou k infekci. Napadené organizace by neměly podnikat žádnou akci, ale kontaktovat svoji IT podporu.

Stejně jako Nyetya, využívá Bad Rabbit vlastní verzi nástroje pro obnovu hesla Mimikatz a k šíření zneužívá SMB protokoly, aby se po místní síti mohl rozšířit i do dalších počítačů. Tento útok spojuje techniku šíření škodlivého softwaru z napadených webových stránek s funkčností viru červ, který byl nedávno viděn ve WannaCry a Nyetya. Podle dostupných informací byl malware aktivní přibližně šest hodin před tím, než byla zdrojová webová stránka odstraněna. Tento útok však svědčí o tom, že hackeři se neustále učí a své útoky zlepšují.

Bezpečnostní tým Cisco Talos doporučuje organizacím k ochraně víceúrovňový přístup: blokovat přístup ke škodlivým webům, zablokovat možné stahování malwaru a pomocí ochrany koncových bodů zastavit napadení zařízení. To všechno samozřejmě v kombinaci se zásadami správného zálohování a bezpečnostního školení uživatelů.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky