Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Výsledky voleb: Mandát získalo celkem devět stran. Sněmovna omládla a má vyšší podíl žen

Volby, ilustrační fotografie
Volby, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Český statistický úřad zpracoval ve 23:30 hodin konečné výsledky voleb do Poslanecké sněmovny. Mandát získalo celkem devět stran, nejvíce v historii. K volbám dorazilo 60,8 % voličů.

Hnutí ANO 2011 obdrželo 29,6 % hlasů a získalo tak 78 mandátů. Druhý nejvyšší výsledek zaznamenala Občanská demokratická strana s 11,3 % hlasů a 25 mandáty. Česká pirátská strana uspěla s 10,8 % a bude mít 22 mandátů. Svoboda a přímá demokracie – Tomio Okamura (SPD) získala 10,6 % a obsadí 22 křesel ve Sněmovně. 7,8 % má Komunistická strana Čech a Moravy s 15 mandáty. Česká strana sociálně demokratická získala na základě 7,3 % hlasů 15 mandátů. 10 poslaneckých mandátů ve Sněmovně získala Křesťanská a demokratická unie – Československá strana lidová, jež obdržela 5,8 % hlasů. TOP 09 obsadí s 5,3 % hlasy 7 křesel a jako poslední se do Sněmovny dostali STAROSTOVÉ A NEZÁVISLÍ, kteří s 5,2 % obsadí 6 křesel.„Volební účast je ve srovnání s předchozími sněmovními volbami vyšší o 1,4 procentního bodu. 100% volební účast byla v obci Čilá a v některých zahraničních volebních okrscích. Naopak nejnižší volební účast v obcích na našem území byla ve Vřesové na Sokolovsku, jen 22,2 %,“ říká Iva Ritschelová, předsedkyně ČSÚ.

Mezi zvolenými poslanci je 44 žen, což je o 5 více než při volbách v roce 2013. Průměrný věk poslanců je 47,5 let a ve srovnání s posledními volbami je nižší o více než dva roky. Nejstarším poslancem je 79letý Karel Schwarzenberg, nejmladšími jsou 21letí Dominik Feri a František Kopřiva.Nejvíce přednostních hlasů obdrželi poslanci Andrej Babiš, Václav Klaus a Karel Schwarzenberg.První výsledky byly sečteny v jihočeské obci Kostelec nad Vltavou, a to ve 14:22 hodin. Nejdříve byly známy výsledky za Zlínský kraj. Poslední data pak předala okrsková volební komise ze Sedloňova z Královéhradeckého kraje, která musela zpracovat opravný zápis o výsledku hlasování.V pondělí 23. října předá Český statistický úřad výsledky voleb Státní volební komisi. Poté budou výsledky vyhlášeny ve Sbírce zákonů.Z výsledků sněmovních voleb mimo jiné vyplývá, že dojde i k vyhlášení doplňovacích senátních voleb v obvodu č. 39 Trutnov. Poslancem byl totiž zvolen senátor Jiří Hlavatý.

Témata:  volby volby 2017

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy