Výsledky voleb: Mandát získalo celkem devět stran. Sněmovna omládla a má vyšší podíl žen

Český statistický úřad zpracoval ve 23:30 hodin konečné výsledky voleb do Poslanecké sněmovny. Mandát získalo celkem devět stran, nejvíce v historii. K volbám dorazilo 60,8 % voličů.

Volby, ilustrační fotografie
reklama

Hnutí ANO 2011 obdrželo 29,6 % hlasů a získalo tak 78 mandátů. Druhý nejvyšší výsledek zaznamenala Občanská demokratická strana s 11,3 % hlasů a 25 mandáty. Česká pirátská strana uspěla s 10,8 % a bude mít 22 mandátů. Svoboda a přímá demokracie – Tomio Okamura (SPD) získala 10,6 % a obsadí 22 křesel ve Sněmovně. 7,8 % má Komunistická strana Čech a Moravy s 15 mandáty. Česká strana sociálně demokratická získala na základě 7,3 % hlasů 15 mandátů. 10 poslaneckých mandátů ve Sněmovně získala Křesťanská a demokratická unie – Československá strana lidová, jež obdržela 5,8 % hlasů. TOP 09 obsadí s 5,3 % hlasy 7 křesel a jako poslední se do Sněmovny dostali STAROSTOVÉ A NEZÁVISLÍ, kteří s 5,2 % obsadí 6 křesel.

„Volební účast je ve srovnání s předchozími sněmovními volbami vyšší o 1,4 procentního bodu. 100% volební účast byla v obci Čilá a v některých zahraničních volebních okrscích. Naopak nejnižší volební účast v obcích na našem území byla ve Vřesové na Sokolovsku, jen 22,2 %,“ říká Iva Ritschelová, předsedkyně ČSÚ.

Mezi zvolenými poslanci je 44 žen, což je o 5 více než při volbách v roce 2013. Průměrný věk poslanců je 47,5 let a ve srovnání s posledními volbami je nižší o více než dva roky. Nejstarším poslancem je 79letý Karel Schwarzenberg, nejmladšími jsou 21letí Dominik Feri a František Kopřiva.

Nejvíce přednostních hlasů obdrželi poslanci Andrej Babiš, Václav Klaus a Karel Schwarzenberg.

První výsledky byly sečteny v jihočeské obci Kostelec nad Vltavou, a to ve 14:22 hodin. Nejdříve byly známy výsledky za Zlínský kraj. Poslední data pak předala okrsková volební komise ze Sedloňova z Královéhradeckého kraje, která musela zpracovat opravný zápis o výsledku hlasování.

V pondělí 23. října předá Český statistický úřad výsledky voleb Státní volební komisi. Poté budou výsledky vyhlášeny ve Sbírce zákonů.

Z výsledků sněmovních voleb mimo jiné vyplývá, že dojde i k vyhlášení doplňovacích senátních voleb v obvodu č. 39 Trutnov. Poslancem byl totiž zvolen senátor Jiří Hlavatý.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky