Prezidentští kandidáti parlamentní volby nevynechají. Uvítali by ale možnost hlasovat online

Vhodit svůj hlas některé z politických stran v parlamentních volbách plánuje drtivá většina oslovených kandidátů na příštího českého prezidenta. Do budoucna by ale uvítali i možnost volit online či korespondenčně. Shodují se na tom, že elektronické hlasování lépe odpovídá potřebám dnešní společnosti, a zvýšila by se tím volební účast. Zároveň ale upozorňují i na hrozbu zneužití a potřebu špičkového bezpečnostního zajištění obou systémů volby na dálku.

Volby, ilustrační fotografie
reklama

Spolu s miliony Čechů zamíří k volebním urnám o tomto víkendu i osobnosti usilující o post hlavy státu. Mezi nimi například textař a antropolog Michal Horáček. „Svobodných voleb se účastním pravidelně. Jako stěžejní však vidím to, aby k volbám přišlo co nejvíce lidí. Ostatně i proto jsem využil své petiční stánky k tomu, abych posílil povědomí o voličských průkazech a o možnosti volit mimo trvalé bydliště,“ uvedl Horáček pro volební hru Prezident 21, do které se zapojily již stovky tisíc lidí. Účast u parlamentních voleb potvrdil i bývalý šéf automobilky Škoda Auto a další z ohlášených kandidátů na prezidenta Vratislav Kulhánek. Svůj hlas odevzdá v Praze v místě trvalého bydliště. „Volby jsou nejvyšší mírou, jak jedinec může v demokratické společnosti projevit svoji vůli,“ vyjadřuje se Kulhánek k účasti ve volbách.

Zpěvačka a aktivistka Jana Yngland Hrušková, která také před časem oznámila svou kandidaturu, bude muset kvůli volbě zamířit do jiného města. „Voličský průkaz jsem si nestihla dát udělat, tak budu muset jet na otočku do města, kde mám stálé bydliště,“ vysvětlila Hrušková.

Hodit hlas svému favoritovi ale letos nebude moci například pedagog a spisovatel Milan Kohout. Musel by totiž kvůli volbám překonat vzdálenost téměř pěti tisíc kilometrů. „Tento semestr ještě učím na Massachusetts College of Art v Bostonu a musel bych jet volit až do Washingtonu na české velvyslanectví,“ vysvětlil Kohout. I proto by uvítal možnost distanční volby. Kandidáti na hlavu státu proto pro internetovou hru Prezident 21 vyjádřili svůj názor na online způsob volby. „Nemám žádné námitky, protože by to bylo popírání současnosti,“ řekl Kulhánek s tím, že je pro něj zásadnější, aby se voleb zúčastnilo co nejvíce lidí.

Online volbu podporuje i Jana Yngland Hrušková. Ta by se dokonce nebránila ani elektronickým referendům. „Díky online volbě by se voleb účastnilo mnohem více lidí. Vše by se zjednodušilo a byl by to krok k větší demokracii. I referenda by mohla probíhat online. Mnoho petic a dotazníků funguje online a už teď ovlivňují naši politiku,“ podotkla s tím, že je však nutné zajistit bezpečné fungování voleb, aby nemohlo dojít k podvodům a dalšímu ohrožení například ze strany hackerů.

Kandidáti se shodují, že prvním krokem pro zavedení možnosti vzdáleného hlasování je možnost korespondenční volby, která už funguje ve čtyřiadvaceti zemích Evropské unie včetně Slovenska. Právě korespondenční volba již v praxi prokázala svou smysluplnost a významný vliv na volební účast. Lidé si totiž nemusejí složitě vyřizovat voličské průkazy a cestovat kvůli pár minutám mnohdy i stovky kilometrů. Stačí jim zastavit se na nejbližší poště. Tyto výhody oceňují i dotázaní prezidentští kandidáti. „U korespondenčního hlasování je všechno otázka provedení. Například slovenský systém několika obálek je sice poměrně složitý, ale jinak celkem rozumný a odolný vůči zneužití. Podle mého by se tato možnost mohla zavést pro občany žijící trvale mimo ČR,“ uzavřel Michal Horáček. Zavedení korespondenční volby mohou občané podpořit v rámci online petice, kterou organizuje Institut pro Demokracii 21.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky