Kolik času tráví teenageři na mobilu a sociálních sítích?

Téměř polovina náctiletých se v průzkumu pro virtuálního operátora SAZKAmobil přiznala, že svému mobilnímu telefonu obětují až tři hodiny denně. Největší část z tohoto časového objemu padne na komunikaci s přáteli přes sociální sítě. Za měsíc utratí teenager u operátora průměrně 381 Kč.

Ilustrační fotografie
reklama

„Komunikátory stále více válcují klasické SMS zprávy. Bezmála 75 % dotázaných teenagerů nám potvrdilo, že pro kontaktování svých přátel upřednostňuje messengery. Právě sociální sítě si u náctiletých ukrojí největší část z konzumovaných dat. Průměrná spotřeba se blíží hranici 2 GB za měsíc a každým rokem se zvyšuje,“ říká Jan Schmiedhammer, ředitel mobilního operátora SAZKAmobil a Finančních služeb.

V 18 letech máme už čtvrtý mobil

První mobil dostávají děti kolem osmého roku. Do plnoletosti pak stihnou školáci a studenti vystřídat až čtyři různé mobilní přístroje. Nejčastějším důvodem pro změnu je opotřebení, ztráta telefonu nebo jednoduše požadavek dětí získat nový a stylovější model. Stejně jako nákup mobilu, tak i s ním spojené měsíční výdaje hradí v 85 % případů rodiče, a to až do ukončení středoškolského vzdělání svých potomků. V průměru utratí teenageři necelých  400 Kč, u předplacených karet je tato suma o polovinu nižší.

Náctiletí mají založeny až 3 profily na sociálních sítích. V následující tabulce si můžete prohlédnout zajímavé srovnání výzkumné agentury NMS Market Research o využívání sociálních sítí napříč věkovými skupinami. U všech generací dominuje Facebook. U mladých lidí včetně teenagerů je druhou nejoblíbenější sítí Instagram.

                    Využívání sociálních sítí dle věku
Věk 15 – 25 26 – 35 36 – 55
Facebook 91 % 80 % 62 %
Google+ 13 % 10 % 10 %
Instagram 26 % 5 % 4 %
Twitter 5 % 7 % 2 %
Snapchat 10 % 4 % 3 %

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky